Möjlighet att ta över samägt hus

FRÅGA
Hej!Jag och min sambo byggde hus tillsammans och vi äger det 50/50 enligt lagfarten.Jag vill ta över huset men min sambo (vi gjorde slut) kräver för huset mer än det är värd (enligt mig)..Vem kan bestämma värde på huset (en mäklare?)?Har jag rätt att köpa huset i första hand eller kan han tvinga mig att sälja huset?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om din sambo begär ett alldeles för högt pris för sin del så rekommenderar jag att du kontaktar en mäklare för en ungefärlig prisuppskattning. Detta är inte bindande men skulle kunna hjälpa dig i förhandlingarna med din sambo.

Är ni samägare till huset så är Lag om samäganderätt (samägarL) tillämplig. Enligt 6 § SamägaL kan du begära att huset säljs vid en offentlig auktion, detta genom att vända dig till tingsrätten på den ort som ligger närmast huset. Du kan då självklart vara med och buda på huset, och får själv hälften av försäljningspriset.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, om du har några ytterliggare frågor ber jag dig att återkomma!

Vänligen,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?