Möjlighet att göra ett av tre barn arvlöst

2019-10-03 i Laglott
FRÅGA
HejKan jag göra en son (har 3 barn) arvslös?Vänlig hälsning,
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om arv finns i Ärvdabalken (ÄB).

När en person avlider är det dennes avkomlingar som är de närmsta arvingarna, de kallas bröstarvingarna i lagen. Detta följer av 2 kap. 1 § ÄB. Enligt samma paragraf tar de lika lott av arvet. Detta betyder att de delar lika på egendomen deras förälder lämnar efter sig, även kallat kvarlåtenskapen. I ditt fall skulle det innebära att dina tre barn skulle ärva en tredjedel var av din kvarlåtenskap.

Du kan inte göra din son helt arvlös, men det du kan göra är att skriva ett testamente för att inskränka din sons arv. Dock finns en bestämmelse om rätten till laglott i 7 kap. 1 § ÄB som en gräns för hur mycket en förälder kan inskränka. Av paragrafen följer nämligen att ett barn alltid har rätt till sin laglott, vilket är halva arvslotten. I ditt fall betyder det att din son kommer ha rätt till 1/6 av din kvarlåtenskap. Alltså kan du inte göra din son arvlös, men du kan minska hans arv genom att i testamentet skriva att han inte får mer än sin laglott.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Vänligen,
Nora Tengnér
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HallåE Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-10-03 22:14
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Laglott (674)
2019-10-09 Är det möjligt att förändra laglottens storlek?
2019-10-03 Möjlighet att göra ett av tre barn arvlöst
2019-09-29 Bröstarvinges rätt till laglott
2019-09-01 Är det värt att undersöka om det finns tillgångar att ärva efter våra far trots testamente och äktenskapsförord?

Alla besvarade frågor (73804)