Erhållning av arv från okänd biologisk far över tio år senare
Lawline svarar
Hej och tack för att ni vänder er till Lawline. Jag kommer att använda mig av Ärvdabalken (ÄB) för att besvara er fråga.
Klaga på bouppteckning
En bouppteckning ska skickas in till Skatteverket för registrering senast en månad efter upprättandet, på denna ska alla dödsbodelägare ha skrivit under bouppteckningen (20 kap 8 § ÄB). Skatteverket ska inte registrera en bouppteckning om den inte har följt ärvdabalkens föreskrifter (20 kap 9 § ÄB). Ett exempel då skatteverket inte ska registrera bouppteckningen är om en dödsbodelägare inte kallats till bouppteckningsförrättningen. Skatteverkets beslut kan överklagas inom 3 veckor från beslutet (44 § förvaltningslagen). Beslutet överklagas till allmän förvaltningsdomstol (40 § 1 stycket förvaltningslagen).
Klaga på arvsskifte
Efter en bouppteckning sker i regel även ett arvskifte. Med arvskifte menas att dödsbodelägarna delar upp tillgångarna mellan varandra. Det är ett skriftligt avtal mellan dödsbodelägarna och kallas arvskifteshandling. Om samtliga dödsbodelägare skriver på detta dokument, förutsätter man att alla är överens gällande fördelningen av tillgångarna ( 23 kap 4 § ÄB). Ett arvskifte går att klandras inom fyra veckor (23 kap. 5 § ÄB). Du som missnöjd arvinge kan då ansöka om stämning vid tingsrätten.
Klaga på testamente
Ni brödrar blir bröstarvingar till er avlidne far (2 kap. 1 § ÄB). Detta innebär att ni har rätt till er så kallade laglott. Laglotten motsvarar hälften av er arvslott. Arvslotten är den summan ni var skulle fått i arv från er avlidne far om inget testamente eller liknande funnits (7 kap. 1 § ÄB). Om det finns ett testamente som inskränker på er rätt till laglott har ni sex månader på er, från och med att ni erhöll del av testamentet enligt 14 kap, att påkalla jämkning av testamentet för att få ut er laglott.
Enligt 14 kap. 4 § ÄB är en arvinge delgiven ett testamente när en testamentestagare överlämnar en kopia på testamentet till arvingen (om inte testamentet är muntligt). Nu vet jag dock inte hur eller när ni fick del av testamentet er far skrev.
10-årig preskriptionstid
Enligt 16 kap. 4 § ÄB: “Arvinge eller testamenstagare, som ej har att göra sin rätt gällande efter vad i 1-3 a § sägs, skall göra det inom tio år från dödsfallet eller, om hans rätt inträder först vid senare tidpunkt, från denna”.
I denna paragraf ges en yttersta preskriptionstid av tio år. Bestämmelsen gäller både arv och testamente samt avser främst sådana fall då kungörelse enligt 1–3 §§ bort utfärdas men detta av någon anledning ej skett. Jag utgår från att ingen kungörelse skett. Exempelvis kan det vara att man har vid bouppteckningens upprättande ej verkställt tillräckligt noggrann undersökning i fråga om arvingarna och därför felaktigt utgått från att de kända arvingarna var de enda existerande. Arvingarna och testamentestagarna som denna paragrafen blir tillämplig på har som utgångspunkt tio år från dödsfallet på sig att göra anspråk på sitt arv.
Diskussion & slutsats
Ni tre brödrar var bröstarvingar till er biologiska far. Ni framstår vara de enda bröstarvingarna till honom. Via testamente gav er far all sin kvarlåtenskap till sin fru med full äganderätt. Om testamentet inte klandras på någon grund inom rätt tid, så blir all den kvarlåtenskapen rätteligen hennes. Det kvittar då om en bouppteckning eller arvsskifte överklagas eftersom de inte kommer vara felaktiga, förutom i att ni inte deltog. Även om ni hade deltagit i dessa förlopp hade det inte gjort någon skillnad, om inte ni påkallat jämkningi testamentet. Utöver detta så har fristen för att överklaga bouppteckning eller arvsskifte passerat.
Då återstår den 10-åriga preskriptionstiden och att påkalla jämkning i testamentet. Ni ses som arvingar och har därför 10 år på er från er biologiske fars dödsfall att göra er rätt gällande. Om han gick bort 2015/03/10 har denna tid passerat. Eftersom ni inte visste att han var er biologiska far kan det dock finnas grunder för att uttöka denna tidsfrist, men det är inte säkert. Men om ni inte påkallar jämkning av testamentet inom rätt tid så har 10-års fristen ingen betydelse, eftersom det inte finns något arv att rätteligen hämta. Det räcker att bröstarvingen tillkännager sitt anspråk till testamentstagaren. Om ni inte framställer ett sådant krav inom sex månader blir testamentet gällande trots att det kränker laglotten. Eftersom testamentstagaren (er biologiska fars fru) redan har gått bort blir det krångligare. Det blir då rimligen hennes döda brors två barn ni påkallar jämkning för, OM det kan anses att sex- månaders fristen för att påkalla jämkning inte löpt ut.
Allt som allt är det en ganska komplicerad situation ni sitter i. OM tio års fristen kan anses fortfarande löpa och OM sex-månaders fristen för jämkning av testamente kan anses fortfarande löpa så kan det finnas en chans för er att fortfarande erhålla arv som kommer från er biologisk far, men det är inget som garanteras.
Om du har fler frågor om ditt ärende är du välkommen att höra av dig till mig på alexander.martensson@lawline.se, så ska jag göra mitt bästa för att hjälpa dig ytterligare. Jag kan även sätta dig i kontakt med vår ordinarie byråverksamhet om det kvarstår osäkerheter efter vår kontakt. Med vänlig hälsning,