Möjlighet att förordna över arv genom testamente

2017-05-14 i Testamente
FRÅGA
Hej. Mina föräldrar var gifta. Min pappa lever och min mamma gick bort förra året. Jag är deras enda gemensamma dotter, men pappa har en dotter sedan ett tidigare förhållande. Nu har min morbrors (min mammas riktiga bror som har varit död i många år...) fru dött och dom hade inga barn. Nu har min pappa fått ärva en del av deras pengar istället för min mamma. Nu till min fråga. När min pappa dör, kan dom pengarna (som jag tycker tillhör min mammas sida och inte min pappas...) tillfalla min halvsyster på något sätt? Kan min pappa testamentera på något sätt så att dessa pengar inte ärvs av min halvsyster utan bara ärvs av mig?Vänligen Maria
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om din pappa erhållit arv från din morbrors fru, och beloppet finns kvar när han sedan avlider, så kommer beloppet att vara en del av din pappas kvarlåtenskap som ska fördelas i arv. Kvarlåtenskapen efter din pappa kommer att delas lika mellan hans barn, det vill säga dig och din halvsyster, se 2 kap 1 § Ärvdabalken (här). Din pappa kan dock välja att testamentera delar av, eller hela sin kvarlåtenskap till dig, men din halvsyster har då rätt att begära att få ut sin laglott. Laglotten består av 1/2 av den arvslott som skulle ha tillkommit den avlidnes barn om testamente inte upprättats, vilket innebär att oavsett testamente så kommer din halvsyster att ha rätt till 1/4 av din pappas kvarlåtenskap.

Din pappa kan alltså testamentera beloppet till dig men om beloppet är så stort att det kränker din halvsysters rätt till laglott så har hon en möjlighet att begära jämkning av testamentet för att utgå sin laglott.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga!

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2894)
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?
2021-07-23 Hur ska jag meddela arvingar om ett testamente, och när kan de senast motsätta sig testamentet?
2021-07-19 Do you need a testament in Sweden?
2021-07-18 Är ett testamente bindande om man upprättat det själv?

Alla besvarade frågor (94327)