Modern tvingar flera män till tester

2017-09-02 i Faderskap
FRÅGA
En kvinna kontaktar mig och berättar att det finns ett barn. Hon har tvingat 7 Andra att göra test och 5 av dem att göra om testet. Hon hävdar barnets rätt till fader men börjar genast ta upp sin dåliga ekonomi. När jag frågar om journaler från mvc och bvc säger hon nej och på frågan om halva vårdnaden vid positivt svar säger hon tvekande att hon inte vill ge bort den. vi sågs en gång och hade skyddat samlag och har inte hört av henne förän nu, 15 månader senare.Kan hon begära att män testas hur som hälst till höger och vänster? Kan jag begära några handlingar? Är jag tvingad att testas? Om det blir positivt kan jag begära halva vårdnaden?Tack Mvh /K
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Regler om faderskapsfastställande finner du i föräldrabalkens 3 kap. I korthet kan jag svara att hon inte har rätt att som privatperson tvinga dig att göra tester. Om du har utfört tester gör du det genom egen vilja. Barnet kan däremot (genom modern) väcka s.k. fastställelsetalan i domstol enligt 3 kap. 5 § föräldrabalken, vilket innebär att domstol kan pröva frågan huruvida du är fadern till barnet eller inte.

Frågan om vårdnaden är någorlunda svår att fråga på i nuläget då jag inte känner till alla omständigheter, men som utgångspunkt har båda föräldrarna rätt till delad vårdnad. Eftersom ni dock inte är tillsammans är det sannolikt att ni inte får det, utan frågan om barnets vårdnad, boende och umgänge avgörs av domstol på begäran av en förälder (se om 6 kap. föräldrabalken).

Du kan alltså neka till sådant test från henne, men det finns en möjlighet att en talan väcks angående faderskapet i domstol.

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Faderskap (359)
2021-07-26 Går det att säga upp faderskap och behöver man betala underhåll om barnet blir adopterat?
2021-07-18 Hävning av ett rättsligt faderskap för att kunna få tillgång till den riktiga faderns arv
2021-07-13 Gift kvinna får barn med annan man, arv och faderskap?
2021-07-11 Hävande av faderskap

Alla besvarade frågor (94256)