Mitt kontrakt är uppsagt, kan hyresvärden bestämma när jag måste flytta ut?

2019-10-25 i Hyresavtal
FRÅGA
Hej min hyresvärd vill säga upp mig pga sena hyror under en längre tid +och en obetald hyra. Och det är helt ok och förståeligt. Men vad jag vill veta är vad jag har för rätt i dettaHen säger att jag ska vara ute ur huset den 31/10 alltså om 7 dagar för att hen har skrivit nytt kontrakt med nya hyresgäster. Uppsägningen kom i brevlådan idag den 24/10 och där står det att jag härmed sägs upp med omedelbar avflyttning senast sista okt. Och att jag inte längre har möjlighet att återvinna hyreskontraktet för den möjligheten har förverkats pga upprepade förseningar och en tidigare uppsägning, vilket hävdes då jag betalade inom 3 veckor. Jag kommer givetvis att flytta, men kan hen verkligen göra såhär, alltså bestämma att jag ska vara ute ur huset om 7 dagar?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag tolkar din fråga som att du undrar vad du har för rättigheter i samband med att din hyresvärd bett dig flytta ut ur din hyreslägenhet på grund av sena hyror. Reglerna om hyresavtal finns i Jordabalkens (JB) 12e kapitel.

Hyresvärden kan säga upp avtalet att upphöra i förtid om hyresgästen, när det gäller en bostadslägenhet, dröjer med att betala hyran mer än en vecka efter förfallodagen. Detta kallas att hyresrätten är förverkad (12 kap. 42 § 1 punkten JB).

Du som hyresgäst har en skyldighet att omedelbart flytta från bostaden efter en sådan uppsägning har skett. Med omedelbart menas att avtalet slutat gälla samma dag. Hyresvärden har alltså rätt att bestämma vilken dag du ska lämna bostaden.

Förutsatt att din hyresvärd skött uppsägningen som man ska är det alltså upp till hen att bestämma när du ska ha lämnat lägenheten.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Maya Waldenström
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Hyresavtal (1283)
2020-02-16 Uppsägningstid vid uthyrning av eget hus
2020-02-12 Deposition av månadsbelopp i hyresrätt
2020-02-09 Måste en uppsägning av lokalhyresrätt från hyresvärden, signeras av hyresgästen för att vara gällande?
2020-01-31 Hyresavtal?

Alla besvarade frågor (77126)