Min son blir mobbad och misshandlad, vad ska jag som förälder göra?

FRÅGA
Hej,min son på 9 är blev misshandlat av två killar (9 0ch 10 år) idag. De slog honom med knytnävar i ansikte så det har svulnat på ena sidan och han har ett stort blåmärke där. Min son har blivit mobbat under en längre ti och vill inte gå till skolan längre. Min fråga är vad borde jag göra nu? Tacksam för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst anser jag att du bör prata med din sons lärare, mentor eller skolans rektor om situationen. Det kan vara så att rektorn väljer att polisanmäla misshandeln. Om du redan har gjort det och känner att du inte fått den hjälp som behövs kan du kontakta kommunen eller det privata företag som driver skolan. Skulle det fortfarande inte vidtagits tillräckliga åtgärder kan du göra en anmälan till Barn- och Elevombudet (BEO) som då kommer att utreda ärendet. Här hittar du BEO:s hemsida.

Viktigt att vara medveten om är att du självklart kan göra en polisanmälan gällande misshandeln, men att den inte kommer att leda till någon straffrättslig påföljd eftersom killarna är under 15 år. Oftast leder det istället till att polisen meddelar socialtjänsten om att en anmälan skett. (1 kap 6 § brottsbalken, här).

Jag har full förståelse för att din son inte längre vill gå till skolan med tanke på situationen. Hur du ska uppmuntra honom att ändå gå dit kan en psykolog eller kurator på skolan ge ett mycket bättre svar på än vad jag kan tyvärr.

Hoppas du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att återkomma i kommentarsfältet här nedan!

Johanna Bergvall
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (380)
2022-01-15 Har man rätt att lämna lektionen om läraren är sen
2022-01-12 Söka jobb inom skolan trots misshandelsdom?
2021-12-28 Omprövning eller rättelse av felaktig rättning på tentamen
2021-12-08 När har jag rätt at få tillbaka min mobiltelefon?

Alla besvarade frågor (98659)