Min sambo betalade lägenheten och amorteringen, har jag ändå rätt till hälften vid separation?

FRÅGA
Hej! Jag och min sambo har nu tyvärr valt att separera! Vi bor i en gemensam bostad som vi flyttade in i tillsammans för cirka två år sedan. Det är min sambo som köpt lägenheten och betalat amorteringen, övriga kostnader (avgift, ränta osv) har vi delat på. Anledningen till att han köpte den var att jag var student och inte kunde köpa någonting då, vilket jag fortfarande inte kan.Jag vill in starta något bråk med min sambo men vad har jag rätt till? Jag är väldigt svag ekonomisk just nu och har förstått att jag egentligen har rätt till halva lägenheten, har jag det även om jag inte betalat amortering? Och kan man begära typ 20 % av vinsten om det skulle behövas? Jag känner mig överkörd då han bara vill att jag flyttar direkt och inte tänker ge mig någonting.Tacksam för svar och rådgivning!
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Reglerna om vad som gäller för sambor som separerar hittar du i sambolagen (SamboL). Jag utgår i mitt svar från att ni inte har avtalat om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen, alltså i uppdelningen av er egendom vid separationen.

Samboegendom ska delas lika

När ni separerar upphör ert samboförhållande och en bodelning ska göras om någon av er begär det. Det räcker alltså att endast du begär att ni ska göra en bodelning. I bodelningen ska bara er samboegendom ingå. (8 § SamboL). Samboegendom är er gemensamma bostad och bohag, t.ex. Möbler, hushållsmaskiner, gardiner och annan lös egendom ni har i hemmet, om ni har förvärvat egendomen för gemensam användning. (3 § SamboL)

Som jag förstår det köpte din sambo er gemensamma lägenhet för att ni skulle flytta in i den tillsammans. Det betyder att lägenheten räknas som samboegendom eftersom ni köpte den för att använda den gemensamt. Du har därför enligt lagen rätt till halva lägenheten och kan begära 50 % av vinsten. (14 § SamboL)
Det spelar ingen roll att det var din sambo som betalade lägenheten och amorteringen. Så länge den köptes för er gemensamma användning och ni har bott i den tillsammans räknas den som samboegendom.

Du har även rätt till hälften av ert gemensamma bohag. Alltså möbler, hushållsmaskiner och annan lös egendom i lägenheten som ni har köpt till hemmet för att använda gemensamt. (3 § SamboL)

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95746)