FrågaFAMILJERÄTTBodelning03/04/2017

Min man har gett bort pengar. Kan jag få tillbaka dessa i en bodelning?

Om jag får reda på att min man har betalat en tjej 100 000kr för fyra månader sen, och jag vill nu skilja mig. Kan jag få något pågrund av detta? För han har ju tagit pengar från de vi egentligen skulle dela på vid skilsmässan?

Lawline svarar

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Regler om allt som rör äktenskap och skilsmässor hittar du i äktenskapsbalken.


Giftorättsgods och enskild egendom

I en bodelning pga skilsmässa ska makarna dela lika på all egendom som utgör giftorättsgods. Detta är i princip all egendom som makarna äger, själva eller tillsammans(dvs, pengar, kontanter, möbler, fordon, andra lösa saker osv). Undantaget från giftorättsgods är enskild egendom. Enskild egendom har ingen självständig betydelse under ett äktenskap, men vid en bodelning ska den enskilda egendomen hållas utanför giftorättsgodset och således inte delas mellan makarna. Om jag har 100 kr i giftorgättsgods och 50 kr i enskild egendom så ska bara mina 100 kr delas vid skilsmässan; de 50 kronorna är undantagna.

Egendom kan göras till enskild genom äktenskapsförord eller genom gåva, arv eller testamente med villkor om att egendom ska vara enskild. Om ni inte har skrivit något äktenskapsförord och din man inte har ärvt eller fått pengarna med villkor om att de skulle vara enskild egendom så skulle alltså dessa pengar ha ingått i er bodelning vid skilsmässan. Vill du veta mer om enskild egendom kan du läsa här.


Vederlagsregeln

I ÄktB 11 kap. 4 § finns en regel om s.k vederlag vid bodelning. Den innebär att om en make inom tre år innan det att någon av makarna ansökt om skilsmässa minskat sin egendom genom gåva eller genom att förbättra sin enskilda egendom, så ska denna egendomsminskning vid bodelningen behandlas som om maken fortfarande ägde egendomen. Rent praktiskt innebär det att om jag äger 200 kr och ger bort 100 kr till en vän ett år innan skilsmässan, så ska min egendom vid bodelningen räknas som om jag ägde 200 kr ändå.

För att denna regel ska bli tillämplig så krävs det att makens egendom ska ha minskat i inte obetydlig mån. Det ska alltså inte vara tal om några struntsummor, utan man brukar säga att om värdeminskningen är större än 10 % av makens egendom (skulder inräknat) så är det en minskning i inte obetydlig mån.

Det krävs också, som nämnt ovan, att värdeminskningen har skett genom bl. a en gåva. Du skriver att din man betalade en tjej 100.000 kr men ingenting mer, så jag antog att du menade att han gav henne dessa(Har han däremot köpt någonting av henne så kommer istället denna egendom han fick i utbyte att ingå i bodelningen).

Slutligen krävs det att detta har skett utan ditt samtycke. Jag utgår från att så är fallet, eftersom du skriver att du fått reda på detta först nu.


Sammanfattning

Om din man gav bort pengarna och de inte var enskild egendom, så ska din mans egendom vid bodelningen räknas på ett värde av det nuvarande med ett tillägg på 100.000 kr för det som han har gett bort, enligt regeln i ÄktB 11 kap. 4 §. Rent praktiskt innebär det att du får ytterligare 50.000 kr vid bodelningen.

Om din man faktiskt köpte något så blir inte regeln tillämplig, men då ska det som han köpte ingå i bodelningen(vars värde borde ligga runt 100.000 kr om allt står rätt till), och det värdet delas förstås lika som vanligt.

OBS, kom ihåg att detta bara gäller om 100.000 kr överstiger ca 10 % av hans samlade förmögenhet. Om din man exempelvis ägde pengar, bil, hus, aktier eller annan egendom till ett samlat värde om mer än 1.000.000 kr (skulder inräknade) innan gåvan, så blir troligtvis inte regeln tillämplig här.


Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Om det uppstått några oklarheter så får du gärna lämna en kommentar i kommentarsfältet här nedan eller ställa en ny fråga!

Lucas CyrénRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000