Min man har ärvt en fastighet. Inget testamente finns. Är fastigheten giftorättsgods eller enskild egendom?

FRÅGA
Min man (vi är gifta) ärvde en fastighet av sin bror som inte hade några bröstarvingar. Inget testamente fanns.Nu är min man lagfaren ägare.Är fastigheten giftorättsgods?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Huvudregeln när det gäller äktenskap är att all egendom är giftorättsgods så länge den inte är enskild egendom (7 kap. 1§ äktenskapsbalken, ÄktB). För att en egendom ska anses vara enskild måste någon av kriterierna i 7 kap. 2§ ÄktB vara uppfyllda. Här handlar det om arv (se 7 kap. 2§ pt 4 ÄktB). Men för att ett arv ska anses vara enskild så krävs ett testamente om att egendomen ska vara arvtagarens enskilda egendom. Eftersom testamente enligt dig inte finns så är alltså egendomen giftorättsgods.

Notera dock att det i första hand gäller det ekonomiska värdet på egendomen som ingår vid bodelning, inte egendomen som sådan (dvs vid andelsberäkningen, men att den vid lottläggningen tillfaller en av er).

Hoppas att du fått svar på din fråga!

Vänliga Hälsningar

Evelina Karhu
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 31 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com tack för din förståelse
2019-07-09 16:28
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (869)
2019-08-17 Min morfar har ett barn sedan tidigare, hur blir det med arvet efter honom?
2019-08-12 Testamente och bouppteckning
2019-08-10 Vad händer med gemensamma lån när en låntagare avlider?
2019-08-08 Har jag rätt till skriftligt besked gällande ett bankfacks existens?

Alla besvarade frågor (72053)