Min mamma har testamenterat bort all sin kvarlåtenskap, vem har ansvaret för att se till att arvskiftet sker?

FRÅGA
Min mamma har testamenterat all sin kvarlåtenskap till hjärt och lungfonden. Hon dog i sin lägenhet och har legat där länge. Lägenheten måsta saneras. Vem har ansvaret. Hur kommer vi vidare.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig med din fråga till Lawline!

Till att börja med bör du eller någon närstående till din mamma kontakta en begravningsentreprenör för att få din mamma bortförd från lägenheten. Därefter kan en sanering utföras.

Nästa steg är bouppteckningen som ska göras inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket (20 kap. 1 § första stycket ärvdabalken). I bouppteckningen fastställs bl.a. vilka som är dödsbodelägare. Dödsbodelägare brukar vara efterlevande make eller sambo, arvingar och universella testamentstagare (18 kap 1 § första stycket ärvdabalken). I detta fall utgår jag ifrån att du är den ända arvingen till din mamma och att det inte finns någon make eller sambo. Eftersom din mamma har testamenterat bort hela sin kvarlåtenskap har du som bröstarvinge endast rätt till din laglott, vilket utgör halva arvslotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). Notera att du måste påkalla jämkning av testamentet för att kunna få ut din laglott (7 kap 3 § första stycket ärvdabalken). Då du har rätt till din laglott gör detta dig till en arvinge och därmed dödsbodelägare. Men även Hjärt-och lungfonden är dödsbodelägare i dödsboet då de är universella testamentstagare.

Sista steget är arvskiftet. Det är då dödsbodelägarna fördelar arvet emellan sig (23 kap. 1 § första stycket ärvdabalken).

Hoppas du fick svar på din fråga. Har du fler frågor är du välkommen åter att höra av dig!

Med vänliga hälsningar,

Ava Setayesh
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
A2Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-30 19:12
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (742)
2019-09-22 Finns det möjlighet att krävs pengar som tidigare, men inte längre, utlovades i testamente?
2019-09-20 Kan man göra barn arvslösa?
2019-09-13 Är barnbarn efterarvingar?
2019-08-31 Kostnad för en skiftesman

Alla besvarade frågor (72979)