Min exsambo vill köpa ut mig ur fastigheten och bo kvar själv, kan jag motsätta mig detta?

FRÅGA
Min separerade exsambo och jag äger en fastighet 50/50. Min exsambo vill nu köpa ut mig och bo kvar. Kan jag motsätta mig detta eller påverka processen på något annat sätt?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om vad som gäller vid separation mellan sambor hittar du i sambolagen (SamboL). Enligt sambolagen ska er samboegendom delas upp mellan er i en bodelning. (8 § SamboL). Samboegendom är er gemensamma bostad och bohag, t.ex. Möbler, hushållsmaskiner och annan lös egendom ni har i hemmet, om ni har förvärvat egendomen för gemensam användning. (3 § SamboL) Samboegendomen ska delas lika mellan er. (14 § SamboL)

Vem har rätt till bostaden?

Det är den sambo som bäst behöver bostaden som har rätt att få den i avräkning på sin halva av samboegendomen. (16 § SamboL) Olika omständigheter väger in vid avgörande av vem som bäst behöver bostaden. Till exempel era ekonomiska situationer och era förutsättningar för att hitta en ny bostad kan väga in.

Din exsambo kan alltså inte utan vidare köpa ut dig om inte han bäst behöver bostaden. Den av er som bäst behöver bostaden har rätt att köpa ut den andra och bo kvar.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga Hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2967)
2021-07-31 Bil utgör inte samboegendom - ej föremål för bodelning
2021-07-31 Bodelning av samboegendom
2021-07-31 Utgör ett nybygge på en tomt samboegendom?
2021-07-31 Vad ska ingå i ett samboavtal?

Alla besvarade frågor (94584)