Min ex-sambo vägrar ge tillbaka mina saker

FRÅGA
Jag har separerat från ett samboförhållande för ca ett år sedan, det var en konfliktfylld separation och jag fick fly från mitt hem utan att ta med mig mer än några få klädesplagg. Jag blev tvungen att ansöka om en bodelningsförrättare som nu tagit sitt beslut och det har vunnit laga kraft. Min exsambo vägrar nu lämna till mig mina privata tillhörigheter såsom te x en kunglig dansk matservis jag fick som barn av min mormor. Han säger att eftersom den och min övriga privata egendom inte finns med i bodelningsförrättarens förteckning över det jag ska ha så har han rätt att behålla den. Stämmer det han säger? Om jag har rätt till den hur ska jag gå tillväga för att han ska bli tvungen att ge mig den?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Sambors egendom och bodelning regleras i sambolagen, se här.

När ett samboförhållande upphör kan en bodelning ske på någon av sambornas begäran. I ditt fall har ni gjort en bodelning. I bodelningen ska endast samboegendomen ingå (8§). Den egendom som inte är samboegendom ingår alltså inte i bodelningen, vilket innebär att det är vardera sambos personliga egendom på samma sätt som innan samboskapet.

Vad är samboegendom?

Samboegendom är gemensam bostad och bohag om det förvärvats för gemensamt bruk (3§). Samboegendom är alltså bostaden och saker till bostaden om det han införskaffats för att användas gemensamt i hemmet. Exempelvis är en soffa/ vas/ servis m.m som du ägde innan ni blev sambos inte samboegendom, eftersom det har ju inte förvärvats för gemensamt bruk.

Som jag förstår det fick du den kungliga danska matservisen av din mormor när du var liten och i så fall har den aldrig varit samboegendom, den är inte förvärvad för gemensamt bruk. Om matservisen inte är samboegendom är det din privata egendom på samma sätt som innan ni blev sambos och han har därmed ingen rätt till den.

Vad kan du göra?

Först och främst tycker jag att du ska prata med ditt ex och förklara att servisen inte ingick i bodelningen eftersom den inte var samboegendom och att han därför inte har någon rätt att behålla den. Är det så att han inte lyssnar kan du kontakta Kronofogdemyndigheten och ansöka om handräckning. I ditt fall ska du ansöka om en s.k vanlig handräckning hos kronofogden (3 § lag om betalningsföreläggande och handräckning). En sådan ansökan kostar 300 kr och i ansökan kan du begära att ditt ex ska ersätta den kostnaden. Genom handräckning kan kronofogden hjälpa dig att få tillbaka din matservis och annan personlig egendom.

HÄR har du en länk till kronofogdens hemsida för handräckning.

Hoppas du fick svar på din fråga och att det ordnar sig!

Vänligen,

Lisa Naudot
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?