Min dotter ska bli sambo, vad ska hon tänka på?

FRÅGA
Hej! Min dotter skall köpa en bostadsrätt nu. Hon har en pojkvän i Kanada som ansökt om tillstånd att flytta hit och tanken är att om han får tillstånd skall han också bo där. Om de separerar vem har rätt till lägenheten? Ingår den i sambolagen? Gör det ngn skillnad om han betslar en del sv insatsen även om han inte äger?Hur gör man på bästa sätt?
SVAR

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga.

Det som räknas som samboegendom enligt sambolagen är bostad och bohag införskaffat för gemensamt bruk (sambolag 3 §). Det betyder att bostadsrätten är samboegendom om hon köper den för att dom ska bo där ihop. Som du skriver i frågan så framstår det som att din dotter skaffat lägenheten för att leva där som sambo med honom, det innebär att lägenheten blir samboegendom och vid en bodelning ska lägenhetens värde delas mellan dom. Det gör ingen skillnad om hon eller han betalar insatsen, eller vem som äger lägenheten.

Om hon vill göra på ett annat sätt

Om din dotter inte vill att sambolagen ska gälla kan hon och hennes pojkvän skriva ett samboavtal, där kan dom skriva antingen att sambolagen inte ska gälla alls, eller att den inte ska gälla för bostaden.

Tack för att du kontaktade Lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på Lawline, 08-533 300 04. Vi svarar på samtal måndag-fredag 10:00-16:00.

Ebba Ekstrand
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå AB8 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-22 11:49
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2392)
2019-09-14 sambor och deras egendom
2019-09-13 Sambo nekas tillträde till bostad, rätt till sina tillhörigheter
2019-09-09 Vad som avses med sambor
2019-09-09 När gäller sambolagen och vad innebär den för det fall vi separerar? Hur blir det om en av samborna dör och personen äger ett hus: måste den andre sambon flytta då eftersom det inte är dennes hus? Blir vårt gemensamma barn ägare? Hur gör jag då om barnet

Alla besvarade frågor (72850)