Migrationsverkets handläggning av asylärende

2017-11-22 i Migrationsrätt
FRÅGA
Jag har sökt asyl i Sverige okt 2015. Intervju skedde 17 februari 2016 hos Migrationsverket och sedan dess har jag inte hört någonting. Inga kompletteringar eller någon kontakt. Min arbetsgivare funderar över varför det tar så lång tid. Min anställning började i augusti 2016 som boendevärd. Jag kommer från Iran och pratar flera språk. Är det en rimlig tid att vänta ? Finns det lagar, regler eller rekommendationer som säger att de måste fatta beslut inom en viss tid ?
SVAR

Eftersom Migrationsverket är en myndighet så är förvaltningslagen (FL) tillämplig på deras handläggning. Du hittar den här.

Först och främst ska Migrationsverket svara på dina frågor så snart som möjligt enligt 4§ 2 st FL. I sin myndighetsutövning så har Migrationsverket en skyldighet att handlägga ärendet enkelt snabbt och billigt så långt det är möjligt utan att säkerheten eftersätts, 7§ FL.

Med detta sagt så finns det ingen bestämd handläggningstid utan det varierar från ärende till ärende. Du kan läsa på deras hemsida här om deras handläggningstider i likänden ärenden för att få lite vägledning. Du kan även kontakta Justitieombudsmannen (JO) om du vill att de ska rikta kritik mot myndigheten.

Om du behöver mer hjälp eller rådgivning så är du välkommen att kontakta lawlines jurister här!

Vänliga hälsningar,

Jessica Khoo
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1237)
2021-10-24 Kan jag ansöka om familjeåterförening?
2021-10-19 Kan jag förlora mitt svenska medborgarskap vid flytt utomlands?
2021-10-10 Kan jag förlorar mitt svenska medborgarskap?
2021-10-07 Är det möjligt att uppfylla försörjningskravet med CSN?

Alla besvarade frågor (96515)