FrågaAVTALSRÄTTAvtal12/09/2020

Metoder för avtalstolkning

Hej!

Jag har förstått det som att det finns många olika metoder för avtalstolkning, tex. objektiv och intersubjektiv tolkning, oklarhetsregeln, partsbruk osv. Jag undrar om ni hade kunnat lista ALLA metoder för avtalstolkning samt exakt vad varje metod innebär. Vi får ofta uppgifter i skolan där vi läser ett fall och sedan ska tolka avtalet men tycker det är jättesvårt eftersom jag inte har koll på alla metoder som finns.

Oerhört tacksam för svar!

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Precis som du skriver finns det många olika metoder för avtalstolkning. Ibland kan det vara svårt att dra gränsen för vad som är en metod för avtalstolkning och det finns tyvärr inte en absolut lista för vilka metoder som finns. Men här under går jag igenom alla metoder för avtalstolkning som jag har lärt mig!

Metoder för avtalstolkning

Intersubjektiv tolkning – Att tolka avtalet efter vad parterna gemensamt menat med avtalet. Att tolka avtalet så att det stämmer överens med den så kallade gemensamma partsavsikten.

Objektiv tolkning – Att tolka avtalet efter den faktiska ordalydelsen i avtalet.

Ändamålstolkning – Att tolka ett villkor i ett avtal mot bakgrund av avtalets syfte och avtalets andra bestämmelser. Att se på avtalet som en sammanhängande helhet som ska hänga ihop och vara logiskt.

Omständigheter efter avtalsslut – Att tolka avtalet efter hur parterna agerar efter avtalsslutet. Agerar båda parterna på ett visst sätt efter avtalsslutet kan man ofta utgå från att det var så det var menat att avtalet skulle tolkas.

Oklarhetsregeln – Att tolka ett otydligt avtalsvillkor till nackdel för den part som själv formulerat villkoret. För avtal i konsumentförhållanden, när t.ex. en privatperson köpt något av ett företag, finns oklarhetsregeln formulerad i lagtext (10 § avtalsvillkorslagen).

Dolus/Culpa – Att tolka avtalet till nackdel för en part som insett (dolus), eller bort inse (culpa), att motparten uppfattat avtalet annorlunda.

Partsbruk – Att tolka avtalet efter hur två parter brukar göra saker. Metoden går att använda om parterna har handlat med varandra under en längre tid.

Sedvänja/Handelsbruk – Att tolka avtalet efter vad som är vanligt i en viss bransch. Metoden går att använda i affärslivet när det finns ett typiskt sätt som saker brukar vara på i en viss bransch.

Lycka till med ditt skolarbete!

Vänligen,

Hanna RosenqvistRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning