Meddela hyresvärd om inneboende

2017-11-13 i Hyresrätt
FRÅGA
Måste man meddela hyresvärden (det är privat hyresvärd) om jag ska ha inneboende i min lägenhet?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline.

En hyresgäst har i allmänhet rätt att utan särskilt tillstånd från hyresvärden ha en inneboende i sin lägenhet. Detta är en rättighet som hyresvärden inte genom avtal kan hindra hyresgästen från att utnyttja. Hyresvärden kan motsätta sig att hyresgästen har en inneboende först om detta kan medföra "skada" för hyresvärden. Så är exemplevis fallet om en inneboende stör grannarna. Först om skada föreligger har man som hyresvärd rätt att reagera och säga upp avtalet.

Hyresvärden har rätt att säga upp hyresavtalet i förtid om hyresgästen inte efter tillsägelse gör något åt saken omgående. Som hyresvärd måste man alltså först tala med sin hyresgäst och be denne att vidta rättelse, dvs ge denne möjlighet att lösa situationen. Rätt att säga upp avtalet förutsätter vidare att det som ligger hyresgästen till last inte är av ringa betydelse. Det måste i aktuellt fall alltså vara fråga om någon typ av allvarligare skada för hyresvärden. Om hyresgästen vidtar rättelse innan uppsägning hunnit ske kan hyresvärden inte säga upp gästen på den nu aktuella grunden (dvs inneboende som medför skada för hyresvärden).

En hyresgäst har alltså rätt att ha en inneboende utan att fråga hyresvärden om lov. Först om detta medför "skada" för hyresvärden kan denne reagera. Innan hyresavtalet kan sägas upp måste hyresgästen få en chans att vidta rättelse. Om den skadan som föreligger är av ringa betydelse har hyresvärden inte rätt att säga upp avtalet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh

Marie Gergy
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95697)