Måste vi följa testamentet?
Hej
I ett testamente står det att all kvarlåtenskap (endast lösöre,det finns ingen fastighet eller br) ska säljas på offentlig auktion för att sedan fördela inbringade pengar på arvtagarna.
- Om arvtagarna tycker att det blir för kostsamt att anlita en auktionsfirma kan de bara bortse från skrivningen i testamentet?
- Finns det någon tidsram när auktionen ska hållas?
- Kan någon utöver arvtagarna gå vidare med att testamentet ska följas och isf hur gör man det?
Vad jag förstår är testamentet giltigt enligt begravningsbyrån.
Lawline svarar
Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Det finns inget som hindrar att testatorn har utformat sitt testamente på det sätt som skett. Testamentet bör alltså vara giltigt i sin helhet så länge formkraven är uppfyllda. Testator har ju rätt att förordna om sin egendom precis som denne vill. Vid tolkningen av testamentet är utgångspunkten därför att det är testators vilja som ska gälla och då bör också en försäljning av kvarlåtenskapen ske på offentlig auktion innan fördelning av pengarna mellan arvtagarna (11 kap 1 § första stycket Ärvdabalken). Med det sagt finns inga specifika regler kring när en sådan försäljning på auktion bör ske, inte heller är ni tvungna att följa skrivelsen i testamentet så länge ni alla är överens om att ni ska frångå detta.
Om ni alla är överens kan ni alltså välja att inte sälja kvarlåtenskapen på offentlig auktion och istället fördela den mellan er så som ni vill. Är ni däremot inte överens så får den personen som inte vill följa testamentet klandra testamentet och därmed får en domstol avgöra om testamentet ska följas i sin helhet/inte följas överhuvudtaget/endast följas till viss del. En klandertalan måste väckas inom 6 månader efter det att testamentstagaren erhöll testamentet. Om så inte sker förlorar ni rätten att klandra testamentet (14 kap 5 § Ärvdabalken).
Vill du ha mer rådgivning, ring vår kostnadsfria telefonrådgivning på 08-533 300 04.
Vänligen,