Måste man betala om utebliven från massage?

2017-11-11 i Avtal
FRÅGA
Skulle ta en massage men fick förhinder och ringde och skulle avboka,fick då ett sms att hon skulle ringa mig som hade behandlingen så fort hon kunde.När jag inte kunde vänta på hennes svar åkte jag hem,svaret kom från henne kom när jag var hemma efter 30 min.På hennes Facebook sida för företaget stod inget om att man ska avboka 24 timmar innan behandlingen.Jag skriver till henne att det inte står något om det,vilket hon säger att det gör,jag ber att få se vart det står.Får en bild skickat till mig från ett inlägg på hennes sida som är 1 1/2 år gammalt.Min fråga är måste jag betala henne?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ingen lagstiftning som specifikt reglerar förhållandet mellan näringsidkare och konsumenter vid köp av tjänster som utförts på person. Exempelvis massage, frisökbesök eller skönhetsbehandlingar. Vad som gäller mellan parterna regleras istället i avtalet mellan näringsidkaren och konsumenten. Lagstiftning för avtal finns i avtalslagen (AvtL).

Måste du betala?
En allmän rättsprincip är att "avtal ska hållas". Dyker konsumenten inte upp till en avtalad behandling kan det innebära att näringsidkaren ändå har rätt att kräva betalning enligt avtalet. Detta om näringsidkaren har haft som villkor att avbokning ska ske innan en viss tid för att konsumenten inte ska bli debiterad för hela eller delar av behandlingen.

Oskäliga avtalsvillkor
Du nämner att det på näringsidkarens facebooksida fanns ett inlägg om avbokning sedan ett och ett halvt år tillbaka. Det finns utrymme för jämkning av avtalsvillkor enligt avtalslagen (36 § AvtL). Avtalsvillkor får jämkas eller lämnas utan avseende, om villkoret är oskäligt med hänsyn till omständigheterna vid avtalets tillkomst, senare inträffade förhållanden och omständigheterna i övrigt. Särskild hänsyn ska också tagas till konsumenten (36 § 2 stycket AvtL). Att villkor om avbokning har varit svårt att finna kan göra att avtalsvillkoret är oskäligt. Det är dock svårt att avgöra om jämkning av avtalsvillkoret kan ske i just detta fall.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Lawline!

Med vänlig hälsning

Amanda Blomberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1534)
2021-09-19 Gäller avtalet om vi skrivit under som fel parter (säljare resp. köpare)?
2021-09-14 Tilläggsavgift för fel bevis på rätt till studentrabatt
2021-09-07 Har en annonssajt rätt att neka annonsering?
2021-09-06 Har du rätt att få tillbaka pengar om du har glömt stänga av parkeringen?

Alla besvarade frågor (95727)