Måste jag och min sambo skriva ett avtal för gemensamt sparande i investeringssparkonto?

FRÅGA
Hej!Jag och min sambo vill påbörja ett sparande ihop. Vi vill gärna öppna ett investeringssparkonto eftersom det verkar smidigt, men har nu förstått att bara en av oss kan stå som ägare på detta. Vilken typ av avtal måste vi upprätta sinsemellan för att kontot ändå ska ses som gemensamt och att vi ärver varandra i händelse av dödsfall? Om vi t.ex. skriver testamente, måste detta registreras någonstans? Måste även andra typer av avtal registreras? Pengarna kommer komma från ett bankkonto som vi äger gemensamt. Vi är inte gifta och har inga barn.
SVAR

Hej!

Tack för att du valt att ställa din fråga till Lawline. Om du vill att jag ska utveckla svaret ur något avseende är du välkommen att publicera en kommentar, alternativt mejla marcus.backstrom@hotmail.com.

En gyllene regel i de flesta sammanhang, inte minst om en fråga är av juridisk karaktär, är att använda sig av den enklast tänkbara lösningen. I er situation anser jag det absolut enklaste vara att öppna två investeringssparkonton, där ni sparar i exakt samma värdepapper och med samma månatliga insättningar.

Eftersom de flesta banker erbjuder kostnadsfria investeringssparkonton blir det i praktiken ingen skillnad i jämförelse med att ha ett konto. Samtidigt kan ni båda vara helt säkra på att det inte kommer uppstå meningsskiljaktigheter avseende vem som har rätt till pengarna.

Det går givetvis att, som du är inne på, lösa det med ett avtal som föreskriver att, om ni skulle separera, hälften av behållningen ska tillfalla den part som inte äger kontot. Att använda en sådan onödigt komplicerad lösning känns dock som att lägga bollen på straffpunkten för en framtida tvist, vilket jag bestämt avråder ifrån.

Angående testamente är det alltid bra att skriva, framförallt i samboförhållanden. Sambolagen omfattar endast bostad och bohag, varför det krävs ett testamente för arv av t.ex. pengar eller en bil. Registrering är inget tvång men det kan vara bra att arkivera testamentet hos en advokatbyrå eller annan aktör. Därigenom minimeras risken för att testamentet kommer bort i samband med ett dödsfall.

Med vänlig hälsning,

Marcus Bäckström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3061)
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav
2022-01-14 Får min dotters sambo rätt till lägenheten jag köpt med henne?
2022-01-14 Vem får bilen? – Sambolagen

Alla besvarade frågor (98613)