Måste jag ha bevis för polisanmälan, och kan jag straffas om jag låter bli att anmäla?

2021-07-05 i Narkotikabrott
FRÅGA
Hej, jag har fått reda på att en person jag känner säljer sin ADHD medicin, har jag en skyldighet att anmäla detta?Hur skulle jag kunna anmäla det? Måste jag ha bevis?
SVAR

Hej! Tack för du vänder dig till Lawline med din fråga!

Då din fråga är flerdelad har jag delat upp den i olika svar nedan.


Är jag skyldig att anmäla ett narkotikabrott?

Det finns generellt ingen skyldighet att anmäla avslutade brott. Det innebär att du inte är skyldig att anmäla om du vet att någon sålt sin medicin.

Måste jag ha bevis för att göra en anmälan?

Nej, såvida du har en skälig anledning att anta att någon begått ett brott så räcker det. Det är upp till polis eller åklagare att bedöma huruvida det finns tillräckligt med uppgifter för att gå vidare. Du kan läsa mer om vad som händer efter anmälan här.

Hur gör jag en anmälan?

En anmälan kan du göra på flera olika sätt, för brott som rör narkotika så kan du ringa 114 14 eller besöka en polisstation.

Jag hoppas du fick svar på din fråga, har du ytterligare frågor kring denna fråga kan du kommentera nedan. I annat fall är du välkommen åter om du har andra juridiska funderingar i framtiden.

Med vänlig hälsning

Lucas Gardebrand
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Narkotikabrott (549)
2021-09-12 Permission en månad efter grovt narkotikabrott?
2021-09-03 Varför får man inte ta droger när vi har demokrati i Sverige?
2021-08-31 Kan polisen konfiskera industrihampa?
2021-08-30 Är det lagligt att odla industrihampa inomhus?

Alla besvarade frågor (95746)