Måste jag begära bodelning för att inte förlora min andel av vårt hus?

FRÅGA
Hej.Jag separerade från min ex-sambo i Mars förra året. Vi har en gemensam dotter och äger ett hus tillsammans (50/50), där vi båda står på lagfart och lån.Sedan separationen har han bott kvar och jag flyttat ut. Då han relativt nyligen startade nytt företag menar han att han inte får lov att ta över våra lån, jag lät honom därför bo kvar och avvaktade bodelning tills han har råd att lösa ut mig. Nu har jag läst lite och uppfattat det som att vi måste genomföra bodelningen inom ett år efter separationen? Vilket skulle innebära inom två månader?Mitt ex menar att han inte kan köpa ut mig, och jag vill inte tvinga honom sälja.Hur ska jag gå till väga för att inte förlora min del i huset?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med dn fråga!

Det stämmer att en begäran om bodelning ska framställas senast ett år efter att samboförhållandet upphört (8 § 2st SamboL).

Att ettårsfristen löper ut påverkar däremot inte era äganderättsandelar. Detta oberoende vem som för tillfället bor i fastigheten. Även efter att rätten om att begära bodelning har löpt ut kommer ni alltså fortfarande äga 50/50 var av huset.

Bodelningsreglerna ger en sambo rätt att till att få tillstånd en uppdelning av bl.a. gemensam bostad. Önskar ingen sambo fördela av egendomen genom bodelning måste man dock inte göra det och äganderätterna förblir oförändrade.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3063)
2022-01-27 Hur skiftas arv gällande bostad om ena sambon avlider?
2022-01-25 Behöver man skriva ett samboavtal?
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav

Alla besvarade frågor (98676)