Måste banker basera beslut på kreditupplysningar vid ansökan om lån?

2019-08-09 i EKONOMI
FRÅGA
Hej. Min skuldsanering avslutades i juni förra året. Under det gångna året har jag varit tvungen att söka lån. Jag har försökt stärka mitt förhållande till min bank (där jag varit kund i >10 år) och frågat om lån där, men fått avslag utan motivering och utan att kreditupplysning tagits. Min bank förvaltar också mitt pensionskapital. Är det så att många kreditgivare för egna register om personhistorik och förlitar sig på dessa i första hand och är det lagligt?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Detta är en fråga av mer ekonomisk karaktär, snarare än juridisk karaktär. Det är mycket möjligt att banker för egna register om sina kunder, vilket inte heller är olagligt. Banken har ingen skyldighet att bevilja dig lån. Banken är inte heller skyldig att basera ett beslut om avslag av låneansökan på en kreditupplysning.

Hoppas att du har fått svar på din fråga, annars är du varmt välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Varma lyckönskningar,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
C6 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-10 09:46
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (313)
2019-08-09 Måste banker basera beslut på kreditupplysningar vid ansökan om lån?
2019-08-01 Problem med bank
2019-07-21 Motpart hävdar större skuld än vad som muntligen överenskommits
2019-07-17 Måste enskild egendom sättas in på mitt eget konto?

Alla besvarade frågor (72211)