Måste avtal hållas när ena parter talar osanning
Hej!
Jag har ett liten enskild firma där jag bl.a. hyr ut ett hus till privatpersoner på tillsvidare kontrakt.
Nu har det visat sig att den killen som jag har skrivit kontrakt med för att han ska flytta in den 1/5 har ljugit om både anställning och kreditvärdighet. Jag gjorde inte någon kreditupplysning då han var väldigt vältalig innan jag skrev kontraktet, men frågade klart och tydligt om han fanns hos kronofogden eller hade betalningsanmärkningar. Han svarade nej på båda. Jag frågade även om han hade fast anställning vilket han sa att han hade. Han påstod att han hade företag m.m. m.m. Inget har stämt. Han har ljugit om allt.
Nu när jag gjorde en kreditupplysning på honom har det visat sig att han finns både hos kronofogden med skulder på ca 200,000 kr + 15 anmärkningar. Hans kreditvärdighet var den sämsta möjliga.
Har jag rätt att bryta kontraktet med honom på dessa premisser?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
Grundregel vid ingående av avtal är att det ska hållas, men det förutsätter också att parterna i avtalet är sanningsenliga. Om ert avtal förutsatte att din motpart är kreditvärdig samt hade anställning var detta som sagt en förutsättning för att ett avtal redan från början skulle ingås. Det är viktigt att ni diskuterat förutsättningarna och att hyresgästen då förstod att han endast kunde ingå avtal om han uppfyller de krav du ställer.
De omständigheterna du anger i detta fall är sådana att din hyresgäst inte talat sanning gällande sin ekonomiska situation. Omständigheterna kring uppkomsten av avtalet kan vid en tvist komma att anses vara svikligt förledande enligt § 30 Avtalslagen eller möjligen strida mot tro och heder enligt § 33, då han ljugit för att avtalet ska bli gällande.
Mitt råd till dig är att meddela din hyresgäst att förutsättningarna för avtalet var att han, som du förutsatte stämde när du frågade honom, var kreditvärdig och hade anställning. Att du kontrollerat detta och att det inte stämmer och att avtalet därmed inte kan anses gälla.
Skulle tvist uppstå och avtalets ingående godkänns av en domstol skulle tillämpning ske enligt jordabalkens kap 12 gällande din möjlighet att säga upp avtalet. Men enligt din beskrivning är det enligt min uppfattning, inte att anse att avtalet ska vara giltigt.
Hoppas du fick vägledning i din fråga