Man kan skriva samboavtal både före och under ett samboförhållande

FRÅGA
Hej! Jag och min pojkvän köpte ett radhus för snart 1 år sedan. Jag är den som lagt in pengar för kontantinsats plus lite till. Min fråga är: Är det försent att skriva samboavtal/skuldebrev så här långt efter? Har man en viss tid på sig?Mvh
SVAR

Hej, och tack för att du vänt dig till Lawline med din fråga.

I 9 § sambolagen anges att sambor eller blivande sambor kan avtala om bodelning och egendomsfördelning. Det innebär att det går att göra ett samboavtal där ni reglerar hur en bodelning ska göras och om det är något som inte ska ingå i en bodelning även fast ni redan är sambor och köpt radhuset för ett år sedan.

Skuldebrev kan man också skriva i efterhand. Ett avtal om lån/betalning är giltigt även utan skuldebrev men det är lättare att bevisa om man har ett skuldebrev.

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,

Rebecca Axelsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?