Licensiering av patent

2017-06-09 i Immaterialrätt
FRÅGA
Vi har ett företag som har ett svenskt patent på en metod. Användningen kräver ett instrument i prisklassen 500 000 kr som behöver kalibreras med vår application för att kunna fungera. Idag utför vi tjänsten för kunder, men nu börjar vi få för mycket förfrågningar så vi hinner inte med själva. Vi har ett större konsultbolag som är intresserade av att utföra tjänsten. Vad finns det för möjligheter att liscensiera ut vårt patent till detta företag så att de kan mäta parallellt med oss och att vi samtidigt kan få en del inkomster?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Din fråga regleras i Patentlagen (1967:837). Ert företag har nu ett patent på en metod som ni nyttjar. Detta innebär att ni som patentinnehavare har ensamrätt att utnyttja denna metod och att ingen annan får använda sig av denna utan ert samtycke.

Enligt 43 § kan ni genom ert medgivande ge en annan part rätt att yrkesmässigt utnyttja er patentmetod. Medgivandet bör framgå genom avtal och bör även innehålla bestämmelser om hur länge avtalet ska gälla samt eventuella förnyelser. Genom licensavtalet kan ni således begränsa motpartens rätt till användning av metoden. När ni gett en annan part rätt ett utnyttja er patentmetod kan ni registrera detta i patent- och registreringsverkets register.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Christoffer Tolf
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (996)
2021-07-31 Kan jag sälja skivor som kan själv spelat in?
2021-07-31 bearbeta andras bilder
2021-07-31 Vad gäller när ett företag misstänks använda sig av vilseledande marknadsföring?
2021-07-31 Upphovsrätt till andras berättelser

Alla besvarade frågor (94568)