Legala begränsningar av en nyhetstjänsts verksamhet

2015-05-21 i Immaterialrätt
FRÅGA
Finns det någon möjlighet att vi som företag får driva en hemsida där vi publicerar nyheter från nyhetsbolag som Aftonbladet, Expressen, Newyorktimes etc. Tanken är att vi ska förmedla de stora nyheterna. Går detta att åstadkomma ?
SVAR

Hej och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Det finns inget allmänt förbud mot en den tjänst som du beskriver. Däremot kan en sådan tjänst bedrivas på ett sådant sätt att en lagöverträdelse sker.

En lag som är extra viktig att hålla ögonen på är upphovsrättslagen. Av lagens 1-2 §§ framgår att den personen som har skapat ett alster, t.ex. skrivit en text, har upphovsrätt om alstret har verkshöjd. Kravet på verkshöjd innebär att alstret måste ha en tillräckligt hög kvalitet. Det bör dock noteras att kravet är relativt lågt satt och att en vanlig beskrivande artikel normalt har verkshöjd, medan en TT-annons möjligen saknar verkshöjd.

Upphovsrätten innebär bl.a. att det är förbjudet för alla som inte har fått en journalists tillstånd att kopiera och sprida vidare dennes artikel på t.ex. en hemsida.

När det gäller att sprida uppgifter (påståenden, information etc.) som ni först tar del av i en artikel skriven av någon annan är istället den starka huvudregeln att det är tillåtet att sprida dessa vidare. Dock är det ändå viktigt att se upp, att ni inte ska begå t.ex. förtal eller ett sekretessbrott.

Hoppas du fick svar på dina frågor.

Vänligen,

Fredrik Mattsson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (856)
2020-07-06 Upphovsrättsintrång/varumärkesintrång när man bedriver hobbyverksamhet
2020-07-01 Får varumärken synas i film?
2020-06-30 Får jag sälja vidare en vara som är varumärkesskyddad?
2020-06-30 Kan vi använda andras bilder?

Alla besvarade frågor (81741)