Låtsas omhänderta någon enligt LOB på svensexa?

2017-08-02 i Övriga brott
FRÅGA
Hej!Svensexa på gång med maskerad dagen efter och behöver svar på en fråga; Google gav mig bristfällig information.Tanken var från början att låna en falsk polisuniform, men insåg att man gör sig skyldig till Föregivande av allmän ställning.Nu är tanken istället att köpa en hel väktaruniform utan något vaktbolags symbol på. Svensexan kommer gå ut på att omhänderta våran vän vid en relativt avskild plats och lura honom att det görs med stöd av LOB.Om en främling mot all förmodan skulle bevittna detta, skulle vi då göra oss skyldiga till något brott?Vederbörande exklusive vår vän som gifter sig är fullt medvetna om vad som sker.Tack på förhand!
SVAR

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga!

Som du säger skulle en falsk polisuniform kunna leda till att man gör sig skyldig till brottet föregivande av allmän ställning (17:15 BrB).

Detta brott gör man sig skyldig till om man (obehöringen) antingen:

- Ger sig ut för att utöva svensk myndighet eller

- Bär uniform, märke eller annat tjänstetecken som ger personen ifråga sken av att tillhöra försvarsmakten eller annan kår i det allmännas tjänst eller kår av visst slag.

Omhändertagande av någon med stöd av LOB (Lag (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m.) får endast göras av polisman (1 § LOB). Ett sådant omhändertagande borde anses som myndighetsutövning.

Att låtsas omhänderta någon enligt LOB skulle därmed kunna falla under meningen att någon ger sig ut för att "utöva myndighet". Problemet ligger därmed inte i er utklädnad utan snarare i ert agerande, d.v.s. att ni ger er ut för att utöva svensk myndighet. I så fall skulle ni dessvärre göra er skyldiga till brottet föregivande av allmän ställning (17:15 BrB).

Hoppas ni hittar ett sätt att utföra svensexan ändå. Du är välkommen att ställa fler frågor om du har några!

Med vänliga hälsningar

Michelle Gaudin González
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (983)
2021-08-02 Vad är en pornografisk bild?
2021-07-31 Vass eller brott mot knivlagen
2021-07-30 Får man bära kniv på jobbet?
2021-07-30 Böter för hög musik sedan 1 juli- gäller det även hög musik från grannar?

Alla besvarade frågor (94634)