Lärarundantaget

2021-07-28 i Immaterialrätt
FRÅGA
Vem äger rätten till utbildningsmaterial som jag har skapat åt min arbetsgivare? Jag har gjort dessa på arbetstid och dom består av flera dokument som är i form av häften. Är det jag eller min arbetsgivare som äger upphovsrätten till dessa?
SVAR

Hej, tack för din fråga!

Vanligtvis tillfaller rätten till den som skapat det, 1 kap 1 § Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Om du är anställd kan det se annorlunda ut. Saker som du skapar i tjänsten kan tillfalla din arbetsgivare. Dock finns det ett "lärarundantag" som ger den som undervisar rätten till undervisningsmaterial som den skapar i tjänsten. Utgångspunkten är att läraren, som upphovsman, äger upphovsrätten till sitt utbildningsmaterial.

Att skapa powerpoint, kompendier och liknande liknande, ligger utanför lärarens normala undervisningsskyldighet, och för att lärosätet ska ha användningsrätt till materialet krävs en överenskommelse. Däremot är det normalt att lärarens arbetsuppgifter består av att exempelvis ta fram scheman, kurrsinfromatin etc. (administrativt material). Sådant material har lärosätet där läraren är anställd, rätt att använda i den egna verksamheten.

Dina häften torde ligga inom ramen för lärarundantaget och således bör du äga upphovsrätten till dessa. Jag skulle ändå rekommendera dig att kolla igenom anställningsavtalet mellan dig och din arbetsgivare för att se om ni avtalat om något specifikt.

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Anneli Alchahin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1017)
2021-09-20 Upphovsrätt för videospel
2021-09-20 Är det lagligt att sälja ett fotografi jag tagit på en nintendo gameboy om jag retuscherar bort loggan?
2021-09-12 Skildra kända varumärken på egna konstverk till försäljning
2021-09-06 Vad gäller kring företagsnamn?

Alla besvarade frågor (95867)