Lagligt för förälder att ta pengar från barn?

2017-08-23 i Barnrätt
FRÅGA
Hejsan! Jag hjälper en kille som är 15 år fyllda men fyller 16 år om bara en månad, han har sommarjobbat och tjänat pengar denna sommar, har hans föräldrar rättighet att ta dessa pengar ifrån honom ? Som han själv tjänat! Han har ett eget bankkonto som pappan även kan styra så han har gått in på kontot och tagit hans pengar! Detta kan väl inte vara rätt ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Den som är under 18 får inte råda över sin egendom (9 kap. 1 § föräldrabalken). Från detta finns undantag, t.ex. om man fått någon som gåva eller arv. Ett undantag är sådant som man jobbat ihop själv, dock bara när man är över 16 år gammal (9 kap. 3 § första stycket föräldrabalken).

Jag kan därför inte se någon rättslig påföljd som kan göras gällande endast pga de omständigheter du givit mig. Så länge pojkens föräldrar inte brutit mot någon annan lag så är det alltså tillåtet för dem att ta pengarna. Om du misstänker dåliga hemförhållanden som föranleder detta, kan du dock höra av dig till Socialstyrelsen för att se om de har något förslag på handling.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1743)
2021-07-22 Får personal ge minderåriga cigaretter?
2021-07-21 Byta för- och efternamn på barnet jag har ensam vårdnad om?
2021-07-15 Vad kan man göra om man befarar att ett barn far illa?
2021-07-14 Kan ens barn bestämma vart det vill bo?

Alla besvarade frågor (94327)