Lagligt att sälja annans varumärke i mindre förpackning?

2017-08-17 i Immaterialrätt
FRÅGA
Hej!Jag har planer på att öppna en webbshop där jag ska sälja parfymer upptappade i små sampleflaskor.Är detta lagligt? Skulle det gå att göra detta lagligt t.ex. genom att samarbeta med en redan känd parfymaffär?Måste jag ha tillstånd från varumärket som jag säljer?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Du måste få tillstånd från varumärkesinnehavaren för att få sälja deras produkt (1 kap. 10 § varumärkeslagen). De som säljer t.ex. Dior-parfymer i sin butik har av Dior konsumerat rätten att sälja just de exemplar av varumärket vidare (1 kap. 12 § första stycket varumärkeslagen). Denna rätt kan säljas vidare men inte i ändrat skick. Om du alltså köper dessa exemplar och säljer dem i en annan förpackning så gör du intrång i Diors varumärke, vilket leder till böter och i värsta fall fängelse (8 kap. 1 § varumärkeslagen).

Det du behöver göra är att kontakta de företagen vars parfym du vill sälja och be om tillstånd att köpa stora mängder av deras parfym för att packa om och sälja vidare. Det räcker alltså inte att bara köpa produkterna, du måste ha uttryckligt tillstånd att packa om dem.

Hoppas det besvarar din fråga. Tveka inte att höra av dig till Lawline igen i framtiden, prova gärna vår expressrådgivning nästa gång för extra snabbt svar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Immaterialrätt (1037)
2021-11-30 Är det olagligt att streama?
2021-11-29 Upphovsrätt och fotoskydd vid kopierat foto
2021-11-21 När blir lagen om varumärken tillämplig?
2021-11-20 Sälja kopior av kända varumärken?

Alla besvarade frågor (97574)