Lagen om redovisningsmedel
Lawline svarar
Hej!
Tack för din fråga, lagen om redovisningsmedel är sannerligen en klurig lag.
Att medel (pengar eller annan s k fungibel egendom, till exempel olja eller sand) mottagits med redovisningsskyldighet betyder helt enkelt att den som mottagit medlen måste redovisa för dem. De tillhör alltså någon annan.
Om mottagaren sammanblandat medlen under solvens är det ingen fara. I så fall räcker ju tillgångarna till för att betala alla borgenärers krav, vilket då inte är fallet vid insolvens. Redovisningslagen blir aktuell först vid insolvens.
Trots att sammanblandning skett kan separationsrätt ändå föreligga. Det krävs då enligt stycke 2 att egendomen finns omedelbart tillgänglig för avskiljande samt att dröjsmål inte föreligger med avskiljandet. Ett exempel är att mottagaren satt in huvudmannens pengar på ett bankkonto där hen även har egna medel. Om insättningen sker 1 juni och konkursen därefter äger rum 2 juni så medger stycke 2 separationsrätt. Sammanblandning har visserligen skett men medlen är omedelbart tillgängliga för avskiljande till ett annat konto. Eftersom avskiljande i så fall kan ske dagen efter insättningen så föreligger inte dröjsmål. Om konkursen däremot bryter ut 16 juni föreligger dröjsmål, fast medlen är visserligen fortfarande omedelbart tillgängliga för avskiljande. Dröjsmål föreligger som tumregel efter tre dagar. Sammanfattningsvis kan man säga att stycke 2 tar sikte på en brist i själva avskiljandet enligt stycke 1, men förlorar sin betydelse om dröjsmål föreligger. Om mottagaren hela tiden är solvent saknar dock dröjsmålsrekvisitet betydelse.
Hoppas detta svar reder ut dina problem.
Vänligen,