Lagen om belastningsregister - Böter

2017-05-01 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej, när jag var 19 och 20 år hamnade jag i fyllecell och vad jag minns så blev jag dömd till dagsböter för våld mot tjänsteman. Nu har jag sökt in till polishögskolan och har blivit kallad på tester hos rekryteringsmyndigheten. Jag är nervös inför säkerhetstesterna och ifall det här kommer att dyka upp och förstöra mina chanser. Såklart så kommer jag att vara ärlig och berätta om det här snedsteget. Nu är jag 31 år gammal så det här kanske inte ens dyker upp.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline!

Lagen (1998:620) om belastningsregister

Bestämmelser om hur länge ett visst brott står i belastningsregistret innan det gallras bort regleras i lagen (1998:620) om belastningsregister.

Jag utgår ifrån att du dömdes för dagsböter eftersom det är den påföljden som du minns att du har blivit dömd för. Det är vidare möjligt att du har blivit dömd för böter. Enligt 17 kap. 1 brottsbalken är straffskalan för våld mot tjänsteman böter eller fängelse i högst två år. Rör det sig emellertid om grovt våld eller hot tjänstemän är straffskalan i lägst sex månader och högst fyra år.

I 17 § punkt 9 i lagen om belastningsregister slås fast att böter gallras bort ur belastningsregistret efter fem år efter domen.

Sammanfattningsvis

Eftersom böter gallras bort ur belastningsregistret och förutsatt att du inte registrerats för andra brott så borde ditt belastningsregister vara helt tomt. Om du är orolig kan du beställa ett belastningsregister om dig själv hos polisen. Blanketterna som du behöver hittar på på polisens hemsida https://polisen.se/Service/Blanketter/Blanketter-belastningsregistret/

Lycka till min din ansökan och hoppas att du kommer in.

Hör gärna av dig om du har fler frågor.

Med Vänliga Hälsningar

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2642)
2021-07-31 Vad ska jag göra när jag har blivit utsatt för ett brott?
2021-07-31 När en husrannsakan får genomföras
2021-07-30 Kan kungen åtalas?
2021-07-29 Griftefridsbrott

Alla besvarade frågor (94627)