Kravet på bostad för uppehållstillstånd med anknytning innebär att anknytningspersonen måste hyra eller äga sin bostad
jag och min fästman sökte om uppehållstillstånd med anknytning att flytta till mig, dock fick vi avslag pga at jag inte uppfyllde försörjningskravet. Det vill säga, jag bor i min mammas lägenhet men min mamma är bokförd på lägenheten men bor med sin fästman i hans lägenhet. Min syster bor tillfälligt i lägenheten då hon ska återuppta studierna om 6 månader,samt är hon bokförd i en annan stad. Jag är anställd 100 % tillsvidare och tjänar 23000 innan skatt. Lägenheten är 85,5 kvm. Alltså jag och min fästman har 85,5 kvm som vi kommer bo i själva efter att min syster har lämnat lägenheten efter 6 månader. Hur kan jag i detta fall räknas som inneboende? Har ju muntligt avtal med min mamma om att betala hyran. Sen undrar jag om jag ska överklaga fallet till Migrationsdomstolen och under tiden, dvs de tre veckor som man har på sig att överklaga, köper eller hyr en annan lägenhet där ingen annan är bokförd på förutom mig, kan detta påverka på domstolens beslut?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag kommer i mitt svar nedan gå igenom vad som krävs för att uppfylla försörjningskravet samt hur du kan gå tillväga för att uppfylla kraven.
Du behöver äga din bostad eller hyra den genom ett första- eller andrahandskontrakt
Försörjningskravet i utlänningslagen kräver att du har ett kontrakt på en bostad. Du kan alltså inte vara inneboende utan måste äga din bostad eller hyra genom ett första- eller andrahandskontrakt, UtlL 5 kap 3 b § och begränsningslagen 9 §.
Som jag förstår det är det din mamma som står på kontraktet till lägenheten. Att du och din mamma har ett muntligt avtal bryr sig tyvärr inte Migrationsverket om. Det avgörande är inte att flera personer är folkbokförda på samma adress som du utan snarare vem som står på kontraktet för bostaden.
Jag rekommenderar att lägenhet skrivs över på dig eller att du hyr den i andra hand
Om det är en hyreslägenhet du bor i så rekommenderar jag att du ser över möjligheterna att skriva dig på kontraktet istället för din mamma. Alternativet är att din mamma hyra ut lägenheten i andra hand till dig. Om din mamma ska hyra ut lägenheten i andra hand till så är det viktigt att ni kontaktar hyresvärden för att få det godkänt. Om det är en bostadsrätt som du bor i så skulle din mamma kunna hyra ut den i andra hand. Kontakta i så fall först bostadsrättsföreningen för att få det godkänt.
Migrationsverkets praxis är att du ska kunna visa att ni har en bostad för minst ett år framöver. Det är därför bra om hyreskontraktet är på minst ett år från det att din fästman kommer till Sverige.
Om du har möjlighet kan du hyra eller köpa en annan lägenhet och ta med den nya omständighet att du har en lägenheten i överklagandet. Ange då i överklagandet att du har köpt eller hyrt en lägenheten och att det är därför du överklagar beslutet. Det viktiga är att du kan visa att du kommer ha tillgång till bostaden från den dag din fästman kommer till Sverige.
Du kan även läsa om försörjningskravet på Migrationsverkets hemsida här.
Sammanfattningsvis kan du hyra eller köpa en ny lägenhet. Du kan också se över möjligheten att skriva över din mammas lägenhet på dig eller hyra den i andra hand. Det spelar ingen roll att någon annan är folkbokförd på din adress. Det avgörande är vem som står på kontraktet. Om du hinner fixa en bostad innan överklagandetiden har gått ut så rekommenderar jag att du överklagar beslutet. Skriv i överklagandet att du nu har en bostad och att du därför uppfyller försörjningskravet.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga, lycka till!
Med vänliga hälsningar,