Kravbrev som är riktade mot avliden person

2021-10-31 i Arvsskifte
FRÅGA
Hejsan min svärfar dog och så kom det en med kravbrev på honom hur ser man på det
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att din svärfar har fått kravbrev riktade mot sig på grund av skulder och att han nu är avliden. Skulder som en person har försvinner inte när personen dör utan följer med som en skuld som dödsboet har. Ett dödsbo är den juridiska person som uppstår när en person dör och de som ingår i dödsboet (dödsbodelägarna) är de personer som har omedelbar rätt till dödsboets arv. Dödsbodelägarna ska tillsammans förvalta den avlidnes egendom samt företräda dödsboet gentemot tredje man vilket framgår av 18 kap. 1 § ärvdabalken. När en person avlider ska en bouppteckning upprättas där den avlidnes tillgångar och skulder antecknas (20 kap. 4 § ärvdabalken).

En person som har en skuld till din svärfar kan därmed rikta kravbrev till dödsboet och dödsboet blir därmed skyldig att betala skulderna. Innan arvingarna får ta del av arvet ska skulderna betalas av med de tillgångar som finns i dödsboet (21 kap. 4 § ärvdabalken).

Sammanfattningsvis är kravbrev riktade mot din svärfar (dödsboet) gällande och måste betalas innan tillgångarna kan delas ut till arvingarna.

Jag hoppas att svaret kan ge viss vägledning, om jag har missförstått din fråga är du självklart välkommen att återkomma med en ny!

Med vänliga hälsningar,

Sandra Bargabriel
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskifte (677)
2021-11-15 Vem eller vilka ärver efter en avliden?
2021-11-03 Kan min partners barn ärva av mig om vi gifter oss?
2021-11-02 Hur lång tid tar det att skifta ett dödsbo?
2021-10-31 Vad händer med ett osignerat testamente?

Alla besvarade frågor (97415)