Krav för ansökan om svenskt medborgarskap för flyktingar

2019-03-30 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej!Jag har en fråga gällande svensk medborgarskap, om man har status av flykting ( flyktingstatus) har man förtur i medborgarskap ärende kö ? MVH!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att kunna bli svensk medborgare finns ett antal krav som ska bli uppfyllda för att man därefter ska kunna beviljas medborgarskap. Dessa krav är följande:

(1) Personen ska kunna styrka sin identitet (den som inte kan styrka sin identitet måste ha haft sin hemvist i Sverige i åtta år för att kunna undantas från kravet) (2) Personen ska ha bott i Sverige i fem år (fyra år gäller för statslösa och flyktingar, två år gäller nordiska medborgare, tre år gäller nordiska medborgare, tre år gäller för den som varit gift eller sambo med en svensk medborgare i två år) (3) Personen ska ha permanent uppehållstillstånd (PUT), uppehållsrätt eller uppehållskort. (4) Personen ska ha haft och väntas fortsätta ha ett skötsamt liv.

Mot bakgrund till att man som flykting kan ansöka om svenskt medborgarskap efter fyra år, är kravet på tidsfristen kortare i förhållande till andra personer. Denna fördel ger däremot inte möjligheten till förtur efter att ansökan har gjorts, utan ger en fördel för att man ska kunna ansöka efter att ha bott i Sverige i fyra år.

Har du fler frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänliga hälsningar,

Zuzu Rabi
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (919)
2019-10-17 Får jag resa som turist till Sverige under handläggningstiden för mitt ärende hos Migrationsverket?
2019-10-12 Kommer vårt barn att få svenskt medborgarskap när det föds?
2019-10-11 Behövs arbetstillstånd för EES-medborgare efter 3 månader i Sverige?
2019-10-09 Kan en person som har uppehållstillstånd och svenskt id-kort åka till Tyskland utan pass?

Alla besvarade frågor (73809)