Köplagen går att avtala bort

2017-08-10 i Köplagen
FRÅGA
Konsumentköplagen ger ju konsumenter rätt att reklamera varor i upp till 3 år. Köplagen mellan företag ger rätt att reklamera produkter som företag har köpt av ett annat företag upp till två år. Om jag som företagare köper en produkt av ett företag och sedan i min tur säljer samma vara till en konsument så finns inget skydd för år 3. Är det jag som företagare som sitter med "Svarte Petter" om slutkund sedan reklamerar vara mot mig efter 2 år men inom 3 år. Finns det några alternativ att skydda sig mot detta?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Ja, det är korrekt att du kan hamna i en besvärlig situation om omständigheterna är sådana som du beskriver i din fråga. Det du kan göra är att avtala bort köplagen. Köplagen gäller nämligen endast om parterna inte har avtalat annat. 3 § köplagen. Du kan då försöka komma överens om att den du köper produkten av ska utöka sitt ansvar gentemot dig, Eller att du ska få ett mer förmånligt pris för att du tar en risk mot slutkunden. Du vet säkert själv hur du på bästa sätt kan få till en bra affär.

Hoppas du fått svar på din fråga. Ha en fortsatt trevlig sommar.

Med vänlig hälsning

Erik Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1396)
2021-08-02 Har säljaren handlat i strid mot tro och heder?
2021-07-31 Hur gör man när en vara inte stämmer överens med avtalet?
2021-07-31 Kan köpare åberopa fel när de inte undersökte bilen och den såldes i befintligt skick?
2021-07-31 Fel i vara efter köp, men inte pga. säljaren

Alla besvarade frågor (94588)