Köp av radhus mellan sambos med olika kontantinsatser

FRÅGA
Hej!Vår dotter och hennes sambo ska köpa ett radhus. Hon kommer att få en rejäl vinst vid försäljningenav sin bostadsrätt som hon äger enskilt. Kan båda stå som lagfarna hälftenägare även om vår dotter genom ett samboavtal (som ska upprättas) har satt in tex 75% av köpesumman?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Både din dotter och hennes sambo kan stå som lagfarna hälftenägare, fastän hon har satt in 75% av köpesumman. Om båda vill stå som lagfarna hälftenägare, kommer de dock båda äga radhuset tillsammans i enlighet med samäganderättslagen 1 § och få lika mycket i en eventuellt bodelning. Däremot kan de, som du har nämnt, upprätta ett samboavtal som reglerar att hennes kontantinsats på 75% av köpesumman, ska vara hennes enskilda egendom. På så sätt exkluderas denna del av summan från deras gemensamma samboegendom vid en eventuell bodelning.

Vill ni ha hjälp med att upprätta ett samboavtal, är ni välkomna att använda vår avtalstjänst som finns på Lawlines hemsida. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2960)
2021-07-25 Sambos gemensamma husdjur vid separation
2021-07-24 Kan en bostad vara sambornas gemensamma även om jag har betalat för den själv?
2021-07-23 Hur länge får efterlevande sambo bo kvar i bostaden efter att den gått i arv?
2021-07-22 Har sambo rätt till hälften av huset vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94218)