Köp av fastighet i samboförhållande

FRÅGA
Hej. Jag och min sambo är på gång att köpa ett hus på landet. Vi bor nu i bostadsrätt som jag köpt innan vi träffades. Ska då använda de pengarna till huset. Vi har bestämt att huset ska vara helt å hållet mitt. Vi har båda särkullbarn. Inga gemensamma barn. Ska man då skriva att huset ska vara min enskilda egendom?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga,

Regler om bodelning och sambors egendom finner du i sambolagen (här).

För att fastigheten inte ska räknas som samboegendom vid en eventuell bodelning bör ni mycket riktigt upprätta ett samboavtal där fastigheten anges vara din enskilda egendom (se 3 § och 4 § fjärde punkten). I annat fall kommer halva fastighetens värde tillfalla din sambo, och i sin tur din sambors arvingar, vid en eventuell bodelning. För att upprätta ett samboavtal kan ni använda Lawlines avtalstjänst (här).

Tveka inte att höra av dig om du har några fler frågor!

Vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?