Köp av bostad under samboförhållande - hur kan man avtala om fördelning av betalning?

FRÅGA
Hej,Jag och min sambo kollar på att köpa en lägenhet, då det är jag och min pappas som går in med kontantinsatsen så funderar vi på ifall vi skulle kunna göra så att min sambo betalar av själva lånet (då jag och min pappa kommer att stå på lånet) och på så sätt kan "köpa" en del av lägenheten?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När det gäller sambor blir sambolagen (SamboL) tillämplig.

Det som är viktigt för er att tänka på inför ert köp av lägenheten är att bostäder som köps under samboförhållandet förutsätts vara det man kallar samboegendom just när de köps för gemensam användning, 3 § SamboL. Detta innebär att, eftersom ni är sambos och köper lägenheten för att bo i den tillsammans, så förutsätts det att bostaden ska ingå vid eventuell bodelning i framtiden om samboförhållandet upplöses, 8 § SamboL. Detta gäller trots att det är du och din pappa som betalar kontantinsatsen. Om samboförhållandet skulle upplösas och bodelning blir aktuell har din sambo därmed rätt till halva värdet av lägenheten, trots att ni har betalat kontantinsatsen. Därmed kan det vara en idé att skriva ett avtal för vad som ska gälla vid eventuell bodelning, 9 § SamboL. Vi på Lawline hjälper er gärna att upprätta ett sådant avtal!

I övrigt gäller avtalsfrihet, vilket innebär att man som huvudregel har rätt att avtala om vad man vill, med vem man vill. Ni kan alltså fördela betalningen hur ni vill mellan er, men kom ihåg att det kan vara bra att ta ställning till detta utifrån vad som kan komma att hända vid en ev. bodelning.

Hoppas att du fick hjälp med din fråga!

Vänliga hälsningar

Josefine Björling
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?