Kontrollavgift parkering

2017-07-30 i Avtal
FRÅGA
Hej! Jag har bestridit en kontrollavgift för att jag en gång råkade glömma en annan parkeringsbiljett framför mitt tillstånd och väntar nu svar från parkeringsbolaget. Om jag förstår er rätt så är gällande praxis att de inte behöver stryka kontrollavgift även fast vi haft rätt att parkera där och det bara hänt en gång? Jag undrar dock lite över deras skyltning, vi har fått ut ett brev om att vi måste ha tillståndet synligt, men i vårt garage står endast att det är förhyrda platser inget om att tillstånd krävs? Borde inte bolaget vara skyldiga att sätta upp en skylt om att tillstånd krävs eller gäller båda skyltarna för detta? På kontrollavgiften står det angivet att de har kontrollerat vägmärken. Tacksam för ert förtydligande!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till LawLine med din fråga!

Såsom jag förstår det har ni parkerat i ett garage där fordonet måste ha ett tillstånd för att stå, men tillståndet har ej varit synligt. Just vad gäller kontrollavgifter har den som blivit utsatt för en kontrolluppgift ofta lite att invända mot. Detta då det är du som parkerar fordonet som ingår ett. s.k. "Realavtal" när du parkerar bilen på platsen. Detta innebär att du genom att ställa bilen där har gått med på gällande regler för avtalet. Alltså är det bilägarens uppgift att ta reda på vad som gäller där denne har parkerat då även denna typ av avtal är att anse som bindande.

Dock så bär den som vill ta ut en kontrollavgift skyldighet att tydligt skylta om förbudet genom vägmärken (se 3§ Lag om kontrollavgift). Så om det inte finns någon information på plats i garaget har parkeringsbolaget ingen rätt att kräva kontrollavgiften. Dock brukar vägmärkena lyda "tillstånd erfordras" eller "förhyrda platser" det behöver alltså inte klart och tydligt stå att tillståndet måste vara synligt. Alltså är bolaget skyldiga att på något sätt meddela vad som gäller för den parkeringsplatsen, med gällande vägmärken.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Hälsningar,

Josefine Johansson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avtal (1565)
2021-11-30 Betala vid missad vaccinationstid
2021-11-29 Blir ett kontrakt ogiltigt om man endast skriver ett av sina två efternamn?
2021-11-28 Eventuellt avtalsbrott
2021-11-22 Tolkning av uppsägningsklausul

Alla besvarade frågor (97623)