FrågaAVTALSRÄTTAvtal31/03/2018

Konsumentens rätt att ta del av avtalsvillkor

Har ett muntligt avtal om hyra av box på ett hunddagis för 3500kr/mån sedan oktober 2016. Har 4-5 hundar i boxen sedan dess. Fick den 18/2 ett sms om att jag plötsligt skall betala ytterligare 1600 kr för att det är en 5:e hund i boxen som det varit största delen av perioden.Dessutom ytterligare 120kr för att jag ska ha varit försenad till hämtning. Inget avbdrtta står i något kontrakt. Måste jag betala dessa ytterligare tillägg?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förutsätter att du hyr hundboxen som privatperson. Som jag uppfattar det är ni ense om att det ingåtts ett avtal om hyra av box men att frågan är vilka villkor som ska gälla för hyran och villkor kopplade därtill.

Konsumentens rätt till att få del av avtalsvillkoren

Varken avtalslagen eller annan lagstiftning anger vad som fordras för att ett standardvillkor (villkor som företaget själv utformat i förväg och som är avsedda att användas i flera avtal) ska anses införlivat med det enskilda avtalet och därmed utgöra en del av parternas avtal. Huvudregeln anses vara att standardvillkor måste bringas till motpartens kännedom före avtalsslutet för att bli en del av avtalet. För villkor som inte varit föremål för individuell förhandling, d.v.s. villkor som konsumenten inte har beretts möjlighet att påverka, krävs att näringsidkaren vidtagit skäliga åtgärder för att uppmärksamma konsumenten på dem senast i samband med avtalsingåendet. Betungande villkor som ex. förseningsavgifter ska särskilt klargöras (Se bl.a. NJA 1978 s. 432 och NJA 1979 s. 401).

I vissa bland branscher, som nått en viss omfattning, anses konsumenter ska vara medvetna om förekomsten av allmänna villkor och kan därför bli bundna av dessa utan att bli upplysta om dessa före avtalsingåendet, se ex. om allmänna resevillkor vid paketresor i NJA 1978 s. 432.

Vad gäller hyra av hundbox skulle jag säga att den branschen inte nått den omfattning att det kan talas om att konsumenter i allmänhet kan anses vara medvetna om att vissa allmänna villkor förekommer och därför ska du som privatperson bli upplyst om de villkor som gäller före ingången av avtalet. Det kan exempelvis ske genom att du får information genom en broschyr eller ett skriftligt avtal där dessa villkor tydligt framgår eller hänvisas till. Näringsidkaren kan alltså inte komma och kräva dig på betalning ifall du inte på något sätt tagit del av dessa villkor vid avtalets ingående.

Om uthyraren vill höja priset under avtalstiden

Ifall det gäller ett avtal som är träffat på obestämd tid kan näringsidkaren förbehålla sig rätten att ensidigt ändra villkoren genom en så kallad prishöjningsklausul, förutsatt att hen förpliktas att underrätta dig som konsument med rimligt varsel och du har möjlighet att säga upp avtalet. Om inte så är ett sådant avtalsvillkor oskäligt, se Rådets direktiv 93/13/EEG av den 5 april 1993 om oskäliga villkor i konsumentavtal och MD 2005:10. Detta skulle såvida gälla framtida höjningar.

Hoppas du har fått viss vägledning genom mitt svar. Om du har fler frågor får du gärna återkomma!

Vänligen,

Anja BartholdssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning