Konsument - Vad gäller vid avbeställning av specialbeställd vara?

2019-07-01 i Konsumentköplagen
FRÅGA
Hej.Jag var på ett företag som hade visning på ett fönster. Jag beställde detta fönster i en storlek som passade mitt hus. Har jag ångerrätt på denna produkt? Fönster är såna produkter som tillverkas på beställning och det gäller samma för denna fönster.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till lawline med din fråga.

Jag utgår från att du handlar i egenskap av konsument av en näringsidkare och således är konsumentköplagen tillämplig (kkL) (1-2 § kkL). Detta rör en avbeställning enligt 37 § kkL. Om varan inte avlämnats än (levererats till dig) har säljaren rätt till ersättning för nedlagt arbete, särskilda kostnader för avbeställningen samt förlust i övrigt. (41 § första stycket 1-3 punkten kkL). Säljaren kan även genom avtal bestämma en fast kostnad om kunden avbeställer. Beloppet ska stå i rimligt förhållande till de poster jag nämnde ovan. (41 § andra stycket kkL).

Det finns undantag från att behöva betala ersättning vid avbeställning. Om avbeställningen beror på i) lag, ii) avbrott i den allmänna samfärdseln - ex strömavbrott, naturkatastrof, iii) avbrott i betalningsförmedlingen - innebär att bankerna/transaktionsinstitut inte kan förmedla betalning, och iiii) annat liknande hinder som inte gick att förutse eller övervinna. (41 § tredje stycket kkl).

Slutsatsen är att du med stöd i lag kan avbeställa dina fönster men att du måste vara beredd på att det kan tillkomma avgifter för förluster och utlägg som näringsidkaren haft. Dessa avgifter kan du undvika om du kan påvisa att din avbeställning är en följd av något av undantagen ovan. Det jag redogjort för ovan är det minimumskydd du som konsument erhåller (3 § kkL), naturligtvis står det dig fritt att förhandla med näringsidkaren för att komma fram till en lämplig lösning.

Om du vill gå vidare med ditt ärende eller ha hjälp med andra rättsliga frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på info@lawline.se eller boka en tid med en jurist Här.

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå201 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-01 23:05
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Konsumentköplagen (889)
2019-09-22 Får jag reklamera en vara som köpts online även om nätbutiken har skrivit "ej returrätt"?
2019-09-21 Måste jag ha kvar originalförpackningen för att få reklamera ett köp?
2019-09-18 Har kunden rätt att häva köpet efter att vi reparerat varan två gånger?
2019-09-14 Har jag rätt till hävning enligt konsumentköplagen om en häst jag har köpt är mindre värd än vad jag trodde?

Alla besvarade frågor (72996)