Kompisar som delar bostad är inte sambor

FRÅGA
Hej! Jag undrar om det är möjligt att min kompis och jag skriver ett gemensamt hyreskontrakt, är folkbokförda på samma adress och delar på hyresavgiften men inte vill vara registrerade som sambos. Tack på förhand!
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om du och din kompis vill bo ihop och dela på hyresavgiften kommer ni inte att räknas som sambor. Enligt 1 § sambolagen (som du kan se här) är sambor två personer som bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Sambor brukar också beskrivas som två personer som bor tillsammans under äktenskapsliknande former. Om du och din kompis bor ihop kan ni förvisso ha ett gemensamt hushåll där ni delar på kostnaderna men eftersom att ni inte har ett förhållande räknas ni inte som sambor. Ett samboförhållande är heller inte något som registreras.

Du och din kompis kan alltså bo och vara folkbokförda på samma adress och dela på hyran utan att ni ses som sambor i lagens mening.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Isabel Frick
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3000)
2021-09-20 Samboavtal, bodelning och skulder - Vad gäller?
2021-09-20 Vad ska man tänka på när man ingår samboskap och vad innebär ett samboavtal?
2021-09-19 Min sambo har slängt ut mig
2021-09-18 Sambo, separation, testamente?

Alla besvarade frågor (95785)