Kommer jag att ärva min brors skulder om brodern bor i Schweiz vid dödstillfället?

FRÅGA
Jag har en bror som bor i Schweiz sedan många år tillbaks. Han är både schweizisk och svensk medborgare. Om han avlider före mig, ärver jag då hans ev skulder? Vet ej om han har några. Men jag är ändå orolig.Är jag skyddad av svensk lag?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt svensk arvsrätt går arvlåtarens skulder inte i arv, detta följer av 21 kap. ÄB. Du kommer inte, om du står som arvinge till din broder, att ärva dennes skulder.

Det förutsätter emellertid att svensk arvsrätt är tillämplig. Enligt Successionsförordningen art. 21 ska lagen i den avlidnes hemviststat tillämpas. Eftersom du skriver att din broder har bott i Schweiz sedan många år utgår jag från att hans hemvist är Schweiz. Detta innebär som huvudregel att Schweizisk lag kommer att reglera arvet i dess helhet, art. 23 Successionsförordningen.

Skulle Schweizisk lag stadga att arvingarna ärver arvlåtarens skulder kommer det gälla. Det finns dock möjlighet för arvlåtaren att enligt art. 22 genom testamente välja sitt medborgarskaps lands lag att reglera arvet i dess helhet.

Är du orolig är det bästa att förmå din broder att genom testamente förordna att svensk lag ska reglera arvfördelningen.

Med vänlig hälsning!

Martin Carleheden
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (970)
2021-10-12 Fördelning av arv när giftorättsgodset är testamenterat till efterlevande hustru
2021-10-05 Kan vi ärver vår styvmamma om hon inte har några legala arvingar?
2021-09-30 Kan ni hjälpa mig med ett testamente?
2021-09-29 Är adopterade arvsberättigade?

Alla besvarade frågor (96612)