Karenstiderna för brott vid ansökan om svenskt medborgarskap

2019-03-10 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej ! Jag har en fråga gällande svenskt medborgarskap. Det är så här att jag gjorde ett misstag i livet och nu ska jag ansöka om medborgarskap. Jag fick strafföreläggande för köp av sexuellt tjänst-dagsböter 50 å 50. jag vet att karenstiden för ett sådant påföljd är 1,5 år. men min fråga gäller något annat, det gäller migrationsverket bedömning, kommer det brottet jag blivit dömd till förhindra mig helt från att bli beviljad medborgarskap ? jag har läst många andra juridiska frågor här i lawline och på en av era svar har jag hittat en mening som var intressant: ""Karenstiderna är dock endast riktlinjer för om sökanden levt ett skötsamt liv i Sverige och kan underskridas t.ex. vid vissa oaktsamhetsbrott där risken för återfall är mycket låg"" är sex köp ett oaktsamhetsbrott där risken för återfall är mycket låg ? och därmed karenstiden kan underskridas ?kan det bli så att man uppfyller kravet för karenstiden men ändå blir nekad för medborgarskap ?. Jag är ganska orolig för detta, jag har uppfyllt kravet för karenstiden 1,5 år och ändå har jag inte ansökt än eftersom jag är rädd att jag kommer inte få det, kan ni snälla förklarar vad är sannolikhet för mig att bli beviljad svenskt medborgarskap ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Köp av sexuella tjänster är kriminaliserat genom 6 kap. 11 § brottsbalken. Eftersom det av bestämmelsen inte framgår att brottet kan begås genom oaktsamhet, rör det sig om ett uppsåtsbrott (se 1 kap. 2 § brottsbalken). Köp av sexuella tjänster är därmed inget oaktsamhetsbrott.

Det är väldigt svårt för mig att uttala om du har goda chanser till att bli beviljad svenskt medborgarskap, eftersom det alltid görs en individuell prövning. Om du godtagit strafföreläggandet och rättat dig efter den (dvs. betalat), kan risken för att du blir nekad vara mindre eller t.om. obefintlig. Ju allvarligare brott, desto mindre chans att bli beviljad medborgarskap. Syftet med karenstiderna är dels att det annars kan framstå som stötande (upprörande) om en utlänning som gjort sig skyldig till brott strax därefter kan bli svensk medborgare, dels att man vill undvika att en person som i framtiden riskerar att begå brott igen får svenskt medborgarskap. Karenstiderna brukar kunna förlängas enbart vid särskilda omständigheter, t.ex. att utlänningen dömts för brott flera gånger.

Sammanfattningsvis är det inte helt lätt att svara på din fråga, men enligt min mening bör du kunna bli beviljad svenskt medborgarskap om du väntat in karenstiden (och uppfyller alla andra villkor för medborgarskap såklart). Inget i din fråga tyder på att du dömts för brott flera gånger och du verkar ha accepterat strafföreläggandet och ångrar brottet. Notera dock att Migrationsverket även tar hänsyn till om du t.ex. haft skulder som gått till Kronofogden. Om du inte har några skulder, väntat in karenstiden och inte dömts för fler brott kan du ha goda chanser att bli svensk medborgare. Jag kan dock inte ge dig ett definitivt svar. Mitt råd till dig är att, om du fortfarande är orolig, ta kontakt med Migrationsverket innan du ansöker om svenskt medborgarskap för att fråga om deras syn på saken.

Lycka till!

Om du vill ha mer rådgivning är du mer än välkommen att vända dig till några av våra andra tjänster:

- Gratis telefonrådgivning, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 2.

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom tre dagar för 995 kr, klicka här

- Ställ en expressfråga och få garanterat svar inom 24 h för 1495 kr, klicka här

- Boka tid med en jurist för 1 699 kr kr/h, ring oss på 08-533 300 04 och välj knappval 1.

Med vänlig hälsning,

Niki Moini Mostofi
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (892)
2019-08-16 Vilken inkomst och vilket boende krävs vid uppehållstillstånd på grund av anknytning?
2019-08-15 Hur lång tid tar det att för att få besked efter att ansökan om uppehållstillstånd är gjord?
2019-08-13 När kan man ansöka om uppehållstillstånd på nytt?
2019-08-11 Kan man få uppehållstillstånd om man äger fastighet?

Alla besvarade frågor (72056)