Kapitalvinst vid en delavyttring: man måste beräkna hur stor del av enhetens omkostnadsbelopp som belöper på den avyttrade delen.

2017-10-29 i Omkostnadsbelopp
FRÅGA
Om man styckar av en jordbruksfastighet hur stor blir skatten på intäkten av försäljningen?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Med tanke på att en jordbruksfastighet utgör näringsfastighet blir skatten 27% av kapitalvinsten. Om man styckar av en sådan fastighet handlar det om en delavyttring och man måste i så fall beräkna hur stor del av enhetens omkostnadsbelopp som belöper på den avyttrade delen. Har man exempelvis köpt hela fastigheten för 2 miljoner kronor och styckar av hälften av den så blir omkostnadsbeloppet för den avstyckade delen 1 miljon. Skillnaden mellan detta belopp och ersättningen utgör kapitalvinsten som ska beskattas.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Ovan svar är vad som inryms inom vår gratisrådgivning, behöver du vidare rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar någon av de specialiserade jurister Lawline samarbetar med. Du kan boka tid på ett kontor nära dig direkt via http://lawline.se/boka alt klicka på knappen till höger.

Med vänliga hälsningar,

Sotirios Apostolou
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Omkostnadsbelopp (47)
2021-09-01 Omkostnadsbelopp vid försäljning av fritidsbostad
2021-03-11 Hur beskattas avyttring av bostadsrätt?
2021-02-28 Avdrag för bytet av ett värmesystem i en fastighet
2021-01-18 Beräkning av kapitalvinster och kapitalförluster i samband med avyttring

Alla besvarade frågor (95665)