Kan uppehållstillståndet återkallas pga separation med sambo?

2017-11-30 i Migrationsrätt
FRÅGA
En afrikansk man som är vän till oss träffade en dansk kvinna för 7 år sedan. De har varit ett par sedan dess och är sambo. De bor båda i Sverige och mannen fick permanent uppehållstillstånd för 5 månader sedan.Mannen har sedan tidigare 4 barn ( i sitt hemland och Tyskland)Då kvinnan i fråga utsätter mannen för kontinuerlig kontroll pga svartsjuka orkar han snart inte längre.Riskerar han att förlora sitt PUT och utvisas om de separerar?Mannen är mycket skötsam, har fast anställning i Sverige och läser SFI.MVHMonica Hansen
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är enbart vid tidsbegränsat uppehållstillstånd som tillståndet kan återkallas när ett samboförhållande tagit slut, se 7 kap. 3 § andra stycket Utlänningslagen.

Eftersom er vän har ett permanent uppehållstillstånd krävs det för återkallelse att han medvetet lämnat oriktiga uppgifter (d.v.s. ljugit) eller undanhållit information som är av betydelse för att få tillståndet, se 7 kap. 1 § Utlänningslagen.

Alltså, om er vän har fått uppehållstillstånd med anledning av samboförhållandet och i sin ansökan angett korrekta uppgifter om att han och den danska kvinnan faktiskt är i ett samboförhållande, kan uppehållstillståndet inte återkallas med grunden att förhållandet tagit slut. Det finns därmed ingen risk för återkallelse eller utvisning.

Hoppas ni fick svar på er fråga!

Med vänlig hälsning,

Jakob Axelsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1253)
2021-12-06 Förlängt uppehållstillstånd
2021-11-27 Valid residence permit as a requirement for a new permit
2021-11-17 Permanent uppehållstillstånd
2021-11-14 Vad händer om man reser utan uppehållstillståndskort?

Alla besvarade frågor (97723)