Kan uppehållstillståndet återkallas pga separation med sambo?

En afrikansk man som är vän till oss träffade en dansk kvinna för 7 år sedan. De har varit ett par sedan dess och är sambo. De bor båda i Sverige och mannen fick permanent uppehållstillstånd för 5 månader sedan.

Mannen har sedan tidigare 4 barn ( i sitt hemland och Tyskland)

Då kvinnan i fråga utsätter mannen för kontinuerlig kontroll pga svartsjuka orkar han snart inte längre.

Riskerar han att förlora sitt PUT och utvisas om de separerar?

Mannen är mycket skötsam, har fast anställning i Sverige och läser SFI.

MVH

Monica Hansen

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det är enbart vid tidsbegränsat uppehållstillstånd som tillståndet kan återkallas när ett samboförhållande tagit slut, se 7 kap. 3 § andra stycket Utlänningslagen.

Eftersom er vän har ett permanent uppehållstillstånd krävs det för återkallelse att han medvetet lämnat oriktiga uppgifter (d.v.s. ljugit) eller undanhållit information som är av betydelse för att få tillståndet, se 7 kap. 1 § Utlänningslagen.

Alltså, om er vän har fått uppehållstillstånd med anledning av samboförhållandet och i sin ansökan angett korrekta uppgifter om att han och den danska kvinnan faktiskt är i ett samboförhållande, kan uppehållstillståndet inte återkallas med grunden att förhållandet tagit slut. Det finns därmed ingen risk för återkallelse eller utvisning.

Hoppas ni fick svar på er fråga!

Med vänlig hälsning,

Jakob AxelssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Offentlig rätt och Migrationsrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000