Kan universitet tvinga en person att läsa en viss kurs?

FRÅGA
Ett universitet tvingar mig studera psykologi, men min religion förbjuder mig att studera psykologi. Är det lagligt att tvinga student att studera något som students religion förbjuder?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

I Sverige är det frivilligt att studera på universitet. När du säger att ditt universitet tvingar dig, så tolkar jag det som att programmet du läser på universitet har en psykologikurs som är obligatorisk.

Det finns olika typer av universitetsutbildningar, där vissa har större valmöjlighet än andra när det gäller vilka kurser man kan och vill läsa. Det är kurserna på programmet som tillsammans kan leda till en examen. För vissa yrken kan man bygga ihop sin egen examen genom fristående kurser medan det inte går för andra, som exempelvis för att få en juristexamen.

Ditt universitet kan som huvudregel inte tvinga dig läsa en kurs, men det kan vara ett krav för att exempelvis få din examen. Detta för att kursen av någon anledning anses behövas för att klara av det framtida yrket. Utgångspunkten är att universitet kan ställa krav för vilka kurser man måste läsa för att få en viss examen. Vissa universitetsprogram är även reglerade på en högre nivå, där det exempelvis finns vissa krav genomgående i hela Sverige. Exempel på sådant program är läkarprogrammet.

I detta fall vet jag inte vilket program del handlar om, eller andra förutsättningarna; därför har jag svårt att ge dig konkreta råd eller svar i just ditt specifika fall.

Jag hoppas att jag någorlunda har svarat på din fråga, annars kan du skicka in en till HÄR eller kontakta oss på: 08-533 300 04.

Med vänliga hälsningar

Beatrice Karlsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skola och utbildning (380)
2022-01-15 Har man rätt att lämna lektionen om läraren är sen
2022-01-12 Söka jobb inom skolan trots misshandelsdom?
2021-12-28 Omprövning eller rättelse av felaktig rättning på tentamen
2021-12-08 När har jag rätt at få tillbaka min mobiltelefon?

Alla besvarade frågor (98652)