Kan särkullbarn flera år efter moderns bortgång få sin laglott trots ett gällande testamente?

2017-11-26 i Testamente
FRÅGA
Kan man som särkullsbarn komma fl år efter sin mors bortgång kräva sin del av laglott på radhuset ? Fast att det skrevs testamente att hennes sambo skulle få sitta kvar o orubbat bo ? Eller måste man vänta på sitt arv till hans bortgång ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Lagar om rätt till arv efter att någon har dött finner vi i Ärvdabalken.

För sent att jämka testamentet
Som bröstarvinge (barn) till din mor som gick bort har du tillsammans med övriga syskon eller halvsyskon (om det finns) i regel rätt till en laglott, vilken består av halva arvslotten (allt det som din mor ägde), (7 kap 1§ ärvdabalken).

Även det att din mor skrev ett testamente om att hennes sambo skulle få bo kvar i radhuset så hade detta inte hindrat dig från att få ta del av din laglott trots detta. För att få ut din del av arvet hade du varit tvungen att jämka testamentet senast sex månader efter det att du fick del av det. Denna tid har nu gått förbi då du nämner att hon gick bort för flera år sedan, så din rätt är tyvärr utan verkan, (7 kap 3§ samt 5§ ärvdabalken).

Beakta – din kommande rätt till arv
Jag vet inte exakt vad det var som stod i testamentet eller om du fick ut några pengar över huvud taget, men något som är viktigt att veta är att när en förälder till ett särkullbarn skriver ett testamente där denna ger så pass mycket av sitt arv (eller hela arvet för den delen) till någon annan så att särkullbarnet inte får ut sin laglott så måste särkullbarnet jämka testamentet för att inte förlora sin rätt till arvet över huvud taget.

För att sätta in detta i din fråga:

Står det i testamentet att din mors sambo fick ärva hela radhuset så har inte du längre någon rätt till arvet efter din mor, med tanke på att du inte har jämkat testamentet. Du har då inte heller någon rätt till efterarv när din mors sambo dör på grund av att det inte är din förälder och ni inte är släkt. Dock kan ju sambon skriva i sitt testamente att du har rätt till din laglott när han dör. Framgår det däremot av testamentet att din mors sambo endast har en rätt att bo kvar i radhuset så länge han vill så ska inte detta medföra några problem för dig att få ut din laglott i efterhand när detta säljs eller när sambon dör.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga och hör gärna av dig igen om du undrar något mer!

Vänligen

Lisa Gustafsson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2977)
2021-11-30 Preskription av rätten till arv
2021-11-30 Om man inte vill halvsyskon ska kunna ärva
2021-11-30 Hur ärver särkullbarn och hur skapas enskild egendom?
2021-11-30 Fri förfoganderätt i testamente

Alla besvarade frågor (97596)